Aust-Beskidane og Dei ukrainske Karpatane

Aust-Beskidane og Dei ukrainske Karpatane er ei geologisk gruppe fjellkjeder i Ytre Aust-Karpatane, som hovudsakleg ligg i Ukraina. Regionen omfattar fjella heilt søraust i Polen og heilt aust i Slovakia, og dei strekkjer seg frå her sørover gjennom det vestlege Ukraina til grensa til Romania.

Grofa i Gorganyfjella

Mange tradisjonar, språk og nasjonalitetar har utvikla overlappande variantar for inndeling og namn av desse fjellkjedene. Det polske namnet for heile regionen er Beskidy Wschodnie, Aust-Beskidane, det slovakiske namnet er Poloniny; og ukrainarane kallar fjella Dei ukrainske Karpatane.

Ved trepunktsgrensa dannar delar av dei slovakiske Bukovecfjella (Bukovské vrchy), polske Bieszczadyfjella (Bieszczady Zachodnie) og den tilstøyttande Uzjansky nasjonalpark og Nadsianskyj regionale landskapspark i Ukraina den fleirnasjonale Aust-Karpatane biosfærereservat.

Delar endre

 
Kart med fjellkjeder i Aust-Beskidane og Dei ukrainske Karpatane merkte med C-ar. (Merk dei umerkte ukrainske fjella i vest. Desse er Den vulkanske ryggen som høyrer til Vihorlat-Gutin-området)

Fjellrekkjer i denne gruppa er

Kjelder endre