Langeoog er ein av dei sju busette austfrisiske øyane ved kysten av Niedersachsen og Tyskland. Ho ligg i Vadehavet sør i Nordsjøen mellom øyane Baltrum i vest og Spiekeroog i aust. Ho er òg ein kommune i landkreis Wittmund. Namnet «Langeoog» tyder «Lang øy» på plattysk.

Langeoog
Geografi
Stad Austersjøen
Koordinatar 53°45′N 07°29′E / 53.750°N 7.483°E / 53.750; 7.483
Øygruppe Dei austfrisiske øyane

Areal 19,67 km²

Administrasjon
Land Tyskland
Delstat
Landkreis
Niedersachsen
Wittmund

Demografi
Folketal 2 033 (2006)
Folketettleik 103 /km²

Stranda på Langeoog er 14 km lang. Sidan Langeoog har ei gjennomsnittleg høgd på berre 5 meter varierer storleiken på øya ein del med tidvatnet.

Trafikk endre

Langeoog har ferjesamband med Bensersiel på fastlandet. På mange av Dei austfrisiske øyane er båttrafikken avhengig av tidvatnet, men dette er ikkje eit problem for Langeoog.

Langeoog har òg ein flyplass.

Det er ikkje lov med biltrafikk på øya

Erosjon endre

Ved juletider i 1717 vart Langeoog delt i tre delar på grunn av ein stormflod.

Stranda og sanddynene på vestsida av øya eroderer kvart år, som på alle Dei austfrisiske øyane. Dei siste 50 åra har vestsida av Langegoog flytta seg fleire hundre meter mot aust. Alle Dei austfrisiske øyane bortsett frå Juist og Langeoog har store betongmolar i den vestlege enden for å hindre dette.

Turisme endre

Turisme er ein av hovudnæringane på Langeoog, og i nesten alle bygningar på øya er det gjesterom. Det er òg fleire hotel og ungdomsherberge. Øya er mellom anna populær for folk med pustevanskar på grunn av den reine lufta som er her.

Kjelder endre

Bakgrunnsstoff endre