Simoa er ei eit parti av elva som renn i Eggedal-Sigdals-dalføret i kommunane Sigdal og Modum i Buskerud. Vassdraget har utspring nokre kilometer nord for Haglebuvatna. Her har elva namnet Haglebuelva, for lenger ned å skifte namn til Eggedøla. Simoa er namnet på elva nedstraums Solevatn. Elva renn så ut i innsjøen Soneren, og deretter ut i Drammenselva ved Åmot. Lengda på heile vassdraget er 88,77 kilometer, med eit nedslagsfelt på 887,37 km². Vassføringa ved utløpet i Drammenselva er 13,7 m³/s.

Haugsfossen i elva i Simoa. Blaafarveværket ligg i dette området.

Det er kraftverk i Haugfossen, bygd i 1937, og i Kongsfoss, som ligg rett før Simoa renn ut i Drammenselva. Ved båe fossane har det vore tresliperi i tidlegare tider. Haugfoss Træsliberi vart sett i gang 1894, i den tidsbolken då drifta på Blaafarveværket tok slutt. Tresliperiet vart øydelagt ved ein brann i desember 1926, og deretter lagt ned. Kongssagene Brug attmed Kongsfoss vart skipa 1870, og lagt ned for godt i 1938.

Deler av Simoa vart verna mot kraftutbygging i Verneplan I for vassdrag i 1973. Sidevassdraget Nedalselv vart teke inn i verneplanen under Supplering av verneplan for vassdrag i 2005. Vernet gjeld vassdraget ned til innløpet i Soneren. Solevann naturreservat vart skipa i 1986.

Simoa har i gamal tid hatt namnet Sigm(á), som truleg har hatt meininga «elva som sig». Fyrste lekken kan vere «síga» (sige, gli). Siste ledd er «á», som tydar å, altså elv.

Bakgrunnsstoff endre