Atari er eit bedriftsnamn og merkenamn eigd av fleire einingar sidan byrjinga i 1972. Per 2012 er selskapet eigd av Atari Interactive, eit dotterselskap av den franske utgjevaren Atari, SA (ASA). Det opphavlege Atari, Inc. blei stifta i 1972 av Nolan Bushnell og Ted Dabney. Dei var ein pioner i arkadespel, heimespelkonsollar og heimedatamaskinar. Produkt som Pong og Atari 2600 bidrog til å definere pc-underhaldningsindustrien frå 1970 til midten av 1980-talet.

Atari


комп'ютер Atari 400 Sjå dette på Wikidata
BransjeDataspelindustrien
Skipa27. juni 1972
MorselskapWarner Communications
HovudkontorCalifornia
LandUSA
Produktdataspel
Grunnleggjar(ar)Nolan Bushnell, Ted Dabney
Nettstadhttps://www.atari.com/ (engelsk)

Historie

endre

Atari Inc. vart i 1984 splitta og omgjort til Atari Games Inc.. Atarispela fekk rettane til å bruke logoen og merkenamnet med vedlagt tekst "Spel" på arkadespel, i tillegg til rettar til dei opphavlege arkade-maskinvareeigenskapane frå 1972 til 1984. Jack Tramiel sitt Tramel Technology Ltd. kjøpte etter tur Atari Consumer Electronics Division, som deretter fekk det nye namnet Atari Corporation. Atari Corporation blei slått saman med harddisk produsenten JT Storage (JTS) i 1996 og blei ein divisjon i selskapet.

Hasbro Interactive overtok alle Atari Corporation sine eigedommar frå JTS i 1998 og laga eit nytt dotterselskap; Atari Interactive. IESA kjøpte Hasbro Interactive i 2001 og omdøypte det til Infogrames Interactive. I 2003 skifta IESA namn til Atari Interactive i 2003.

Selskapet som i dag ber namnet Atari Inc. blei stifta i 1993 med namnet GT Interactive. IESA kjøpte 62% av kontrollerande eigarandel i GT Interactive i 1999, og omdøypte det til Infogrames, Inc. Etter overtakinga av Hasbro Interactive, Infogrames, Inc. publiserte IESA midlertidig Atari-merkevaretitlar for Infogrames Interactive. Infogrames Inc. fekk rettane til Atari, namn og logo frå Atari Interactive i 2003 og skifta namn til Atari Inc. Infogrames fullførte oppkjøpet av Atari, Inc. 11. oktober 2008, noko som gjer det til eit heileigd dotterselskap.

Kjelder

endre

Bakgrunnsstoff

endre
  Commons har multimedium som gjeld: Atari