Opna hovudmenyen

Carl Lee Perkins (fødd 9. april 1932 i USA død 19. januar 1998 i Jackson i Tennessee i USA, daud 19. januar 1998 i USA) var ein songar, låtskrivar og musikar som først og fremst var ein pioner innan rockabilly.

Carl Perkins
Cavenaugh Park Walnut Ridge AR 2013-04-27 013.jpg
Fødd9. april 1932(1932-04-09)
FødestadTiptonville i Tennessee i USA
Død19. januar 1998 (65 år)
DødsstadJackson i Tennessee i USA
FødenamnCarl Lee Perkins
OpphavUSA
Aktiv1946–1997
Sjanger
InstrumentGitar, vokal
Tilknytte artistarPerkins Brothers Band
Johnny Cash
Elvis Presley
Jerry Lee Lewis
Roy Orbison
PlateselskapSun, London, Columbia, Mercury
Verka somSongar, låtskrivar, gitarist
«Dixiefried» (1956) av Carl Perkins.
Carl Perkins-utstilling ved West Tennesse Delta Heritage Center.

Carl Perkins blei introdusert på 1950-talet saman med eit anna viktig namn innan rock'n'roll, Elvis Presley. Musikkstilen hans, rockabilly, var ein ny type sørstatsmusikk basert på rhythm and blues og country. På eit tidspunkt hadde både Perkins og Presley kontrakt med Sun Records. I desember 1955 spelte Carl Perkins inn songen «Blue Suede Shoes», som raskt blei signaturmelodien for rockabillysjangeren. Også Presley gjorde ein eigen versjon. Originalversjonen til Perkins var likevel den første rocken 'n' roll-songen som samstundes hamna på toplistene for pop, country og rhytm and blues.

I 1956 hamna Perkins i ei bilulykke og blei hardt skadd. Etter at han blei betre, gjenopptok han karrieren sin ved Sun Records. Dette året spelte han inn dei klassiske rockabillysongane «Boppin' the Blues» og «Matchbox».

Det siste albumet til Perkins, Go Cat Go!, kom ut i 1996. Her medverka nokre av dei best kjende artistane innan rock og populærmusikk nokonsinne, både som songarar, musikarar og medkomponistar med Perkins: Paul Simon, John Fogerty, Tom Petty, Bono, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr, Johnny Cash og Willie Nelson. Gjennom løyve frå Yoko Ono blei også opptak av avdøde John Lennon si tolking av Perkins-songen «Blue Suede Shoes» teke med. Slik blei plata ei av svært få der alle medlemmer av The Beatles var med, utan å vera The Beatles.

Carl Perkins døydde i ein alder av 65 år av strupekreft etter fleire slag. Han er gravlagd ved Ridgecrest Cemetery i Jackson i Tennessee. Kona hans Valda de Vere Perkins døydde 15. november 2005 i Jackson.

I 1987 blei Perkins vald inn i Rockens æresgalleri.

Innhaldsliste

DiskografiEndra

StudioalbumEndra

  • Dance Album (1957)
  • Whole Lotta Shakin' (1958)
  • On Top (1969)
  • My Kind of Country (1973)
  • Ol' Blue Suede's Back (1978)
  • Country Soul (1979)
  • Disciple in Blue Suede Shoes (1984)
  • Born to Rock (1989)

SamarbeidsalbumEndra

KonsertalbumEndra

Religiøse albumEndra

  • Cane Creek Glory Church (1979)
  • Gospel (1984)

Som gjesteartistEndra

  • Judds: Greatest Hits Volume II (1991)
  • Philip Claypool: Perfect World (1999)

Singlar på salslisteneEndra

År Singel Plassering Album
US Country US CAN Country
1956 «Blue Suede Shoes» 1 2 Dance Album of ... Carl Perkins
«Boppin' the Blues» 7 70
«Dixie Fried» 10 Original Golden Hits
«I'm Sorry, I'm Not Sorry» flip Blue Suede Shoes
1957 «Your True Love» 13 67 Dance Album of ... Carl Perkins
1958 «Pink Pedal Pushers» 17 91 The King of Rock
1959 «Pointed Toe Shoes» 93
1966 «Country Boy's Dream» 22 Country Boy's Dream
1967 «Shine, Shine, Shine» 40
1969 «Restless» 20 Carl Perkins' Greatest Hits
1971 «Me Without You» 65 The Man Behind Johnny Cash
«Cotton Top» 53
1972 «High on Love» 60 Single only
1973 «(Let's Get) Dixiefried» (1973 version) 61 My Kind of Country
1986 «Birth of Rock and Roll» 31 44 Class of '55
1987 «Class of '55» 83
1989 «Charlene» 74 Born to Rock

KjelderEndra

BakgrunnsstoffEndra