Forside frå Decorah Posten tysdag den 24dei October 1911, – Anden Del, med overskriften Tilbage til Liva, Roman af Hugh Conway
Foto: Orf3us

Decorah Posten var ein norsk-amerikansk ukeavis som vart utgjeve i Decorah i Iowa i USA mellom 1874 og 1972. Som formidlar av norsk språk og kultur spelte avisa ei framtredande rolle. Avisa hadde, som andre immigrantaviser, ein demokratisk tone, og henvende seg til den vanlege mannen og kvinne.[1]

HistorikkEndra

Avisa vart grunnlagd i 1874 i Decorah av ein norsk innvandrar frå Skien som hadde lært trykkerifaget i Noreg, Brynild Anundsen. Avisa hadde sin største lesarkrets blant innvandrarar i Midtvesten, men hadde abonnentar blant norsk-amerikanarar over heile USA og hadde òg fleire hundre abonnentar i Noreg.

Korrespondentar frå gamlelandetEndra

Avisa hadde òg korrespondentar i Noreg som med sina innlegg styrkte sambandet med «Gamlelandet». Ein av desse var Ivar Kleiven, viss brev til Decorah Posten er utgjeven i bokform. Avisa hadde sin eigen teikneserie, noko den var åleine om blant innvandraravisene. Teikneserien Han Ola og han Per var teikna av Peter J. Rosendahl og Ola og Per, to farmere, filosoferte over livet sitt mangfoldigheter, om livet på farmen og om amerikansk politikk der dei viste seg som demokratar.

Decorah Posten var ein viktig norsk-amerikansk publikasjon som bidrog til å skapa auka forståing for eit større norsk-amerikansk fellesskap.

OpplagEndra

Decorah Posten vart særs populær i det norske immigrantmiljøet, og i 1885 hadde den eit opplag på 20 000 og opplagstalet auka. Den gjekk over til to utgåver i veka. Omkring 1900 hadde den eit opplag på 37 000.

Etter kvart overtok Decorah Posten fleire andre norsk-amerikanske aviser. Størst blant desse var Chicago-bladet Skandinaven som den overtok i 1942. Decorah Opplaget til posten var på sit høgaste 40 000 eksemplar, men sokk gradvis etter andre verdskrig. Då avisa gjekk inn i 1972, var opplaget sokke til 8 000.

KjelderEndra

ReferansarEndra

  1. Oppslagsordet «Decorah Posten» i

LitteraturEndra

  • Kleiven, Ivar: Brev til Decorah-posten (1994)