Den islandske falkeordenen


Den islandske falkeordenen (islandsk: Hin íslenska fálkaorða) er Islands einaste orden. Den vart innstiftet 3. juli 1921 av kong Christian 10 av Island. Ordenen vart oppkalla etter motivet i Islands riksvåpen, som i 1903 var endra til å visa ein sølvfalk i blått felt. Ordenen hadde kongen som stormeister, ein posisjon som vart overteke av presidenten til republikken etter 1944.

Ordensstjerne for storkors av Den islandske falkeorden.

InndelingEndra

 
Ordensteikn for Den islandske falkeorden i monarkisk og republikansk utforming

Den islandske falkeorden er inndelt i tre gradar der den eine av desse igjen er inndelt i to klasser, til saman fire trinn:

  • Stórkross
  • Stórriddarakross með stjörnu
  • Stórriddarakross
  • Riddarakross

Stórkross kan òg verta tildelt med kjeda.

InsigniumEndra

Ved innstiftelsen fekk ordensteiknet for riddarar ei utforming som likna krossa i Dannebrogordenen. Det hvitemaljerte krossen har ein sentral oval der falken vert avbilda mot blå botn. Krossen var opphengt i ordensbandet ved eit lett beståande av Islands heraldiske kongekrone. Ved overgangen til republikk i 1944 vart ordensteiknet endra den islandske kongekrona vart erstatta av eit ornament. Ordensstjerna til storriddere er i sølv og har òg midtmedaljon med falken i sølv mot blått. For storkors er ordensstjerna besett med riddarkrossen. Ved innføringa av republikken i 1944 vart kongemonogrammet erstatta av Islands riksvåpen i ordenskjeden. Ordenskjedet består deretter av ledd med blå medaljongar med falken vekselvis med riksvåpenet.

Ordensbandet er blått med kvite og raude kantar, Islands flaggfargar.

TildelingEndra

Den islandske falkeorden vert såvel tildelt islendingar som utanlandske borgarar for tenester for Island og menneskja. Ordenen vert tildelt av presidenten etter innstilling av eit ordensråd på fem medlemmar. Tildeling skjer vanlegvis 1. januar og 17. juni, men kan òg finna stad på andre datoar. Stormeisteren til ordenen ber storkors med kjeda, elles vert tildelt kjeda berre statsoverhovuda i framande land.

Norske innehavararEndra

Ei rekkje nordmenn er tildelt Den islandske falkeorden. Kong Harald V og dronning Sonja er innehavarar av storkors.

KjelderEndra

  • Poul Ohm Hieronymussen og Jørgen Lundø: Europæiske ordnar i fargar, København: Politikens forlag, 1966
  • Lars Stevnsborg: Kongeriget Danmarks ordenar, medaljar og heidersteikn. Kongeriget Islands ordenar og medaljar, Syddansk Universitetsforlag, 2005, s. 771–780

BakgrunnsstoffEndra