Paraná er ei elv i Sør-Amerika som renn gjennom Paraguay, Brasil og Argentina, fleire stader som grenseelv. Ho er rundt 3700 km lang og er dermed den andre lengste elva i verdsdelen. Namnet «Paraná» kjem frå guarani og tyder 'far til vatna', 'stort vatn' eller 'elv som liknar havet'.

Paraná
elv
Paraná ved Candelaria i Misiones i Argentina
Land  Brasil,  Argentina  Paraguay
Lengd 3 700 km
Kjelde Paranaíba, Grande
Munning Río de la Plata
Kart
Elva Paraná
20°05′06″S 51°00′02″W / 20.085°S 51.0006°W / -20.085; -51.0006
Kart over Paraná og dei viktigaste sideelvane.
Kart over Paraná og dei viktigaste sideelvane.
Kart over Paraná og dei viktigaste sideelvane.
Wikimedia Commons: Paraná River

Elva har eit nedbørfelt på 2,34 mill. km². Ho blir danna der dei brasilianske elvane Paranaíbad og Rio Grande møtest ved 20°S. Ho munnar ut i Rio de la Plata. Det øvre løpet er ikkje seglbart. Ho er farbar for skip som stikk 7,2 m djupt til Rosario, og for skip opptil 2 m til Corrientes. Paraná har mange store fossar, den største er Salto Grande dei la Guaira som blir danna ved den bratte fjellkjeda ved grensa til Brasil.

Paraná dannar eit stykke grensa mellom Paraguay og Brasil og mellom Paraguay og Argentina. På grensa mellom Brasil og Paraguay finst den største kraftstasjonen i verda, Itaipu, som utnyttar dei rundt 120 m høge falla Salto Grande. Den oppdemde sjøen er rundt 170 km lang, og med magasin rundt 29 mrd. m³. Kraftproduksjonen blir delt likt mellom Brasil og Paraguay.

Kjelder endre

«Paraná – elv» i Store norske leksikon, snl.no.