Fil:COLLECTIE TROPENMUSEUM Gong hangend in een standaard onderdeel van gamelan Semar Pagulingan TMnr 1340-13.jpg

Opphavleg fil(707 × 800 pikslar, filstorleik: 89 KB, MIME-type: image/jpeg)

Denne fila er frå Wikimedia Commons og kan verta nytta av andre prosjekt. Skildringa frå filskildringssida der er vist nedanfor.



Følgjande er henta frå filomtalen åt denne fila på Wikimedia Commons:


Skildring

Skildring
English: Gong, hanging in a frame, part of the Gamelan Semar Pagulingan
Nederlands: Slaginstrument. Iedere groep instrumenten in de Semar Pagulingan is versierd met eigen motieven en daardoor zeer herkenbaar als groep. Ook bestaat er tussen bepaalse groepen een overkoepelende eenheid in kleur, stijl en motieven, zoals bij de gendèr, de trompong en de gongstandaarden te zien is. Er zijn echter ook enkele groepen instrumenten waarvoor deze overkoepeling in mindere mate opgaat.

De kemong is een vertikaal opgehangen gong die één maat kleiner is dan de kempur. De speler slaat met een dikke stok, met gewatteerde kop, op de slagknobbel van de gong, hetgeen resulteert in een helder 'rinkelende' toon. Hij geeft een scherper, hoger en korter geluid dan de kempur. De kemong verdeelt de gemarkeerde periode van de kempur in twee (of een meervoud van twee) delen of subfrasen, afhankelijk van de melodie. Een gong op Bali is ketelvormig, met schuin naar binnen geslagen randen, een gelaagd oppervlak en in het midden een uitstekende knobbel waarop geslagen wordt bij het spelen. De twee voetstukken van de standaarden hebben aan de onderkant een zwarte band bij wijze van grens tussen aarde en instrument. Het overige oppervlak van de voetstukken toont een voorstelling van een koraalrif dat ruimtelijk in diepreliëf is wegestoken. Dit koraalrif is een voorstelling van de tatamanan, de watertuin in de zee. De zee en de koraalriffen rond Bali, lager gelegen dan het laagste punt van het eiland, met hun dodlijke slangen en giftige vissen kunnen niet anders dan beschouwd worden als de woonplaats van kwade geesten. Deze tatamanan is dan ook het symbool van de onderwereld van de demonen. In de voorstelling van het koraal op de voet van de gongstandaard keert telkes een omgekeerde 'V' met omgekrulde uiteinden terug. Dit motief toont drie bergen. Eigenlijk worden er vier bergen bedoeld, maar één berg kan niet worden weergegeven bij gebrek aan driedimensionaal perspectief. Deze vier bergen worden geassociëerd met de vier windrichtingen en vier goden waar men op Bali erg veel ontzag voor heeft.

. Gong, hangend in een standaard, onderdeel van gamelan Semar Pagulingan
Undetermined language : Kemong
Dato før 1939
date QS:P,+1939-00-00T00:00:00Z/7,P1326,+1939-00-00T00:00:00Z/9
Kjelde
institution QS:P195,Q1131589
Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Opphavsperson Tropenmuseum

Lisensiering:

w:nn:Creative Commons
namngjeving del på same vilkåra
Denne fila er lisensiert under lisensen Creative Commons Namngjeving-DelPåSameVilkåra 3.0 Unported
Du står fritt til å:
  • til å dela – til å kopiera, distibuera og overføra arbeidet
  • til å blanda – til å endra verket
På desse vilkåra:
  • namngjeving – Du lyt godskriva verket på den måten som opphavpersonen eller lisensgjevaren har oppgjeve (men ikkje på ein slik måte at det kan verka som om dei går god for deg eller måten du nyttar verket på).
  • del på same vilkåra – Om du remiksar, omarbeider, eller på annan måte byggjer på dette verket, kan du berre distribuera resultatet under den same eller ein samsvarande lisens som denne.

Bilettekstar

Skriv inn ei line med tekst som skildrar fila

Element som er med i denne fila

motiv

image/jpeg

570fff65063ac3520da1899a1e49010c1c90046d

91 354 Byte i informatikk

800 piksel

707 piksel

Filhistorikk

Klikk på dato/klokkeslett for å sjå fila slik ho var på det tidspunktet.

Dato/klokkeslettMiniatyrbileteOppløysingBrukarKommentar
gjeldande27. juli 2010 kl. 22:54Miniatyrbilete av versjonen frå 27. juli 2010 kl. 22:54707 × 800 (89 KB)KITbot== {{int:filedesc}} == {{Information |description={{en|1=Gong, hanging in a frame, part of the Gamelan Semar Pagulingan}} <!--{{id|1=To be translated}}--> {{nl|1=Slaginstrument. Iedere groep instrumenten in de Semar Pagulingan is versierd met eigen motiev

Den følgjande sida bruker denne fila:

Global filbruk

Utvida informasjon