Fil:Faroe Islands Føroyar Færøerne Wyspy Owcze 2019 (1).jpg

Opphavleg fil(1 500 × 844 pikslar, filstorleik: 1,45 MB, MIME-type: image/jpeg)

Denne fila er frå Wikimedia Commons og kan verta nytta av andre prosjekt. Skildringa frå filskildringssida der er vist nedanfor.



Følgjande er henta frå filomtalen åt denne fila på Wikimedia Commons:


Skildring

Skildring
Dansk: Færøerne (færøsk: Føroyar) er en gruppe på 18 øer af vulkansk oprindelse i den nordlige del af Atlanterhavet mellem Storbritannien, Island og Norge.[3]

Den første bosættelse på øerne fandt sted, da irske munke omkring år 625 slog sig ned og levede som eneboere på øerne.[4] De gav sandsynligvis øerne deres navn. Øernes egentlige befolkning stammer fra en blanding af keltiske og norske bosættere. De norske bosættere slog sig ned på øerne i tiden efter år 850,[5] som kaldes landnamtiden. I dag er 17 af de 18 øer beboede.

Befolkningen betegnes som færinger, og befolkningstallet var 50.844 (1. maj 2018), hvoraf cirka 21.000 bor i Tórshavn kommune.[6] Færingerne taler færøsk – et vestnordisk sprog, som er nært beslægtet med islandsk, og som ligesom islandsk stammer fra det gamle nordiske sprog, norrønt. Færøsk er det mindste nationalsprog blandt de germanske sprog. Foruden færøsk er dansk også officielt sprog, men det bruges ikke af færingerne som dagligt talesprog.

Færøerne er en delvis selvstyrende del af Rigsfællesskabet ifølge Lov om Færøernes Hjemmestyre fra 1948[7] og Overtagelsesloven fra 2005,[8] og udøver det parlamentariske selvstyre i et af verdens ældste parlamenter, Lagtinget. Øerne vælger to repræsentanter til det danske Folketing, og de har valgt ikke at være medlem af EU. Administrativt er øerne opdelt i 6 sysler og 30 kommuner.

Øernes klima er præget af deres beliggenhed i Golfstrømmen, der medvirker til at give milde vintre og kølige somre.[9] Skydannelser omkring de høje fjelde og tåge er hyppigt forekommende. Fiskeri og lakseopdræt er hovederhverv på øerne, mens fåreavlen, der frem til 1800-tallet var hovederhvervet, nu har ringe kommerciel betydning, omend den stadigvæk har stor kulturel og social betydning. Fangst af flokke af grindehvaler, hvor selve slagtningen sker på særlig godkendte strande ved fjorde eller vige på øerne, som er særlig velegnede, er en særlig færøsk specialitet, men møder megen modstand fra hvalaktivister fra andre lande.
Dato
Kjelde Eige arbeid
Opphavsperson Mirek237
Kameraposisjon 62° 13′ 11,96″ N, 6° 34′ 17,36″ V Kartographer map based on OpenStreetMap.Dette og andre bilete på denne posisjonen i: OpenStreetMapinfo


Lisensiering:

Eg, opphavsrettshaldaren til verket, publiserer det hermed under denne lisensen:
w:nn:Creative Commons
namngjeving del på same vilkåra
Du står fritt til å:
  • til å dela – til å kopiera, distibuera og overføra arbeidet
  • til å blanda – til å endra verket
På desse vilkåra:
  • namngjeving – Du lyt godskriva verket på den måten som opphavpersonen eller lisensgjevaren har oppgjeve (men ikkje på ein slik måte at det kan verka som om dei går god for deg eller måten du nyttar verket på).
  • del på same vilkåra – Om du remiksar, omarbeider, eller på annan måte byggjer på dette verket, kan du berre distribuera resultatet under den same eller ein samsvarande lisens som denne.

Bilettekstar

Skriv inn ei line med tekst som skildrar fila
The Faroe Islands (Faroese: Føroyar, Danish: Færøerne, or the Faeroe Islands, is a North Atlantic archipelago located 200 miles (320 km) north-northwest of Scotland, and about halfway between Norway and Iceland.

Element som er med i denne fila

motiv

23. mai 2019

62°13'11.964"N, 6°34'17.364"W

Filhistorikk

Klikk på dato/klokkeslett for å sjå fila slik ho var på det tidspunktet.

Dato/klokkeslettMiniatyrbileteOppløysingBrukarKommentar
gjeldande26. mai 2019 kl. 01:02Miniatyrbilete av versjonen frå 26. mai 2019 kl. 01:021 500 × 844 (1,45 MB)Mirek237User created page with UploadWizard

Den følgjande sida bruker denne fila:

Global filbruk

Desse andre wikiane nyttar fila:

Utvida informasjon