Opna hovudmenyen

Frederick Marryat

britisk skribent
Müllemmer.pngFøreslått sletta: Denne artikkelen er føreslått sletta. Du kan diskutera dette på diskusjonssida.
Broom icon.png Denne artikkelen kan ha godt av ein språkvask, som reinskar opp målføringa og/eller innfører same språkstilen overalt.
Broom icon.svg Denne artikkelen kan ha godt av ei opprydding for å nå ein høgare standard og/eller for å verta i tråd med standardoppsettet. Sjå korleis du redigerer ei side og stilmanualen for hjelp.


Frederick Marryat, ofte kalla Kaptein Marryat, (10. juli 1792 i London2. august 1848 i Langham, Norfolk) var ein engelsk sjøoffiser og forfattar.

Frederick Marryat
Frederick Marryat by John Simpson.jpg
Fødd 10. juli 1792
London
Død

9. august 1848
Langham, Norfolk

Yrke skribent, romanforfattar, barnebokforfattar, marineoffiser
Språk engelsk
Far Joseph Marryat
Born Florence Marryat, Frank Marryat, Emilia Marryat, Augusta Marryat
Frederick Marryat på Commons

Frederick Marryat var son av Joseph Marryat, som var medlem av parlamentet, og hans tyskfødte hustru Charlotte, fødd Geyer.

Han avbrøt to gongar skulegangen sin for å koma til sjøs. I ein alder av 14 melde han seg frivillig til flåten, tente seg oppgjennom gradane frå kadett, delstok i den britisk-amerikanske krig, napoleonskrigsne og fleire ekspedisjonar, inntil han med rang av kommandør (eng. Captain) kunne forlade tenesta og helga seg til sin forfattarverksemd.

Frederick Marryat, minneplakett

Marryats forfattarskap omfattar ein lang rekkje romanar, som beskriv livet til sjøs, og nokon udødelige romanar, retta til eit ungt publikum. Særleg den siste, til dømes Nybyggerne i Canada og Borna i Nyskoven, som kjem ut fortsatt på dansk i nye, bearbeidede utgåver.

I samtiden kjente Marryat Charles Dickens, og seinare forfattare som Joseph Conrad og Ernest Hemingway som han beundra.

KjelderEndra