Georg III av Storbritannia

Georg III av Storbritannia (4. juni 173829. januar 1820) var konge av kongeriket Storbritannia og kongeriket Irland frå 1760 til 1801 og deretter konge av Det sameinte kongeriket Storbritannia og Irland. I tillegg var han hertug av Braunschweig-Lüneburg og dermed tysk kurfyrste. Frå 1814 var han konge av Hannover.

Georg III av Storbritannia

Georg III av Storbritannia måla av Allan Ramsay.
Fullt namnGeorg Vilhelm Fredrik
Fødd4. juni 1738 (gregoriansk dato)
FødestadNorfolk House ved St. James's Square i London
Død29. januar 1820 (81 år)
DødsstadWindsor Castle i Windsor i England
GravstadSt. George's Chapel
FøregangarGeorg II
EtterfølgjarGeorg IV
Gift medCharlotte av Mecklenburg-Strelitz, Hannah Lightfoot
EktefelleCharlotte av Mecklenburg-Strelitz
KongehusFyrstehuset Hannover
DynastiFyrstehuset Hannover
FarFrederick, prins av Wales
MorAugusta av Saxe-Gotha
BornGeorg IV av Storbritannia, Frederick, hertug av York og Albany, Vilhelm IV av Storbritannia, Charlotte av Württemberg, Edward Augustus, Augusta Sophia av Storbritannia, Elisabeth av Hannover, Ernst August I av Hannover, Augustus Frederick, hertug av Sussex, Adolphus, hertug av Cambridge, Maria av Hannover, Sophia av Storbritannia, Octavius av Storbritannia, Alfred av Hannover, Amelia av Hannover

Georg III høyrde til det tyske fyrstehuset Hannover, ei grein av welfarane, og nedstamma mellom anna frå Heinrich der Löwe. Han var son av Fredrik Ludvig av Hannover og Auguste av Sachsen-Gotha. Den 8. september 1761 gifta han seg med Charlotte av Mecklenburg-Strelitz. Dei fekk 15 born, mellom anna den seinare kong Georg IV av Storbritannia.

Han tapte den amerikanske sjølvstendekrigen mot den nordamerikanske kolonien, som reiv seg laust og vart til USA. Han engasjerte seg i samarbeid med Preussen og Russland mot Napoleon Bonaparte sitt Frankrike.

Sjå òg

endre

Bakgrunnsstoff

endre
  Commons har multimedium som gjeld: Georg III av Storbritannia