Giron Sámi Teáhter

Giron Sámi Teáhter (Samiska teatern) er eit svensk samisk profesjonelt, offentleg finansiert teater med sete og eigen scene i Kiruna.

Giron Sámi Teáhter
Skipa1992
HovudkontorKiruna
LeiararÅsa Simma
Sara Larsson
VerkeområdeSápmi

Teateret blei grunnlagt gjennom ei avgjerd i Det svenske Sametinget i 1992 under namnet Sámi teáhter. Det er framleis formelt underlagt det svenske landbruksdepartementet, som står for den statlege reguleringa av anna samisk verksemd. Teateret har i oppdrag å vera eit samlande, turnerande teater for heile Sameland, men særleg i Sverige, og danna grunnlag for samisk kultur og språktilhøyre. Det framfører verk på samisk, men òg på svensk. I 2009 skifta teateret namn til det noverande Giron Sámi Teáhter ('Kiruna samisk teater').

Verksemda blir driven som ein ideell organisasjon med samiska organisasjonar, Kiruna kommune, Storuman kommune, Norrbottens läns landsting og Västerbottens läns landsting som hovudeigarar saman med det svenske Kulturdepartementet. Lillemor Mauritzdotter Nyhlén blei følgd som leiar av Lena Engqvist Forslund frå hausten 2008 til hausten 2014, varpå Ellen Marit Labba tillträdde som fungerande leiar. Hausten 2015 blei Åsa Simma utnemnd til ny teaterleiar.

I tillegg til verksemda i den nordlege hovudregionen har teateret også gjestespelt andre stader, som Dramaten i Stockholm og på Grønland, og har blant anna samarbeidd med Riksteatern.

KjelderEndra

BakgrunnsstoffEndra