Gullsnoppen

Gullsnopp er en liten ball med vinger som brukes i rumpeldunk. Ballen ble oppfunnet av Vølund Bolt. Han utformet snoppen med roterende vinge-kuleledd slik at den kunne endre retning lynraskt. Det er speiderens oppgave å få tak i snoppen før speideren på det andre laget, lykkes speideren å få tak i snoppen vil laget få 150 poeng. Gullsnoppene har hudminne, det vil si at de registrerer hvem som berørte snoppen først. På grunn av hudminnet, må dommeren som slipper snoppen ut på banen ha hansker.

GullsnoppEndra

Før gullsnoppen ble oppfunnet brukte trollmennene en liten, rund fugl som heter gulllsnupp. Barberus Bragge hadde i 1269 med seg en gullsnupp i bur til en rumpeldunkkamp og uttalte at han ville gi en belønning på 150 galleoner til det laget som fanget snuppen i løpet av kampen.

Etter det tidspunktet ble det sluppet løs en snupp før hver kamp og det var opp til et medlem på hvert lag (søkeren) å fange snuppen før søkeren på det andre laget. Snuppen ble holdt over bakken ved hjelp av avvisningsformler.

Etterhvert viste det seg at betanden av gullsnupper hadde minket drastisk som følge av snuppjakten, noe som førte til et vedtak om vern av gullsnuppen.