Gustav IV Adolf av Sverige

Gustav IV Adolf, (1. november 17787. februar 1837) var konge av Sverige frå 1792 til han abdiserte i 1809. Til 1. november 1796 styrte ei formyndarregjering under leiing av hertug Karl, den seinare kong Karl XIII av Sverige.

Gustav IV Adolf av Sverige

Konge av Sverige
Regjeringstid1792-1809
Fødd1. november 1778
FødestadStockholm, Stockholms slott
Død7. februar 1837
DødsstadSt. Gallen
GravstadRiddarholmskyrkan
FøregangarGustav III
EtterfølgjarKarl II
Gift medFrederike av Baden
DynastiHolstein-Gottorp
FarGustav III av Sverige
MorSofia Magdalena av Danmark
BornGustav Gustavsson av Wasa, Sophie Vilhelmine av Holsten-Gottorp og Sverige, Cecilia av Sverige, Amalia av Sverige, Charles-Gustave de Suède

Gustav IV Adolf var son av Gustav III og Sofia Magdalena av Danmark. Han var gift den 31. oktober 1797 med Fredrika av Baden.

I 1805 slutta han seg til aliansen mot Napoleon Bonaparte i Napoleonskrigane. Kampane gjekk ikkje godt. I 1807 måtte Sverige rømma ut av Pommern. Sverige måtte òg gje Finland over til Russland. Samstundes var det risiko for eit åtak mot sjølve Sverige av styrkar frå Danmark og Frankrike. Kongen ville ikkje gjera slutt på deltakinga i krigen. For å hindra eit svensk samanbrot fengsla militære kongen og familien hans på Gripsholms slott.

Gustav IV Adolf ved arbeidsbordet

Etter statskuppet abdiserte Gustav friviljug den 29. mars 1809 i von om å få sonen som etterfylgjar. Den 19. mai vedtok den svenske riksdagen, som var dominert av hæren, at heile familien skulle fjernast frå trona. Hertug Karl vart utropa til konge som Karl XIII av Sverige.

Sjå òg endre