Koordinatar: 58°59′38″N 9°51′46″E

Helgeroa er ei bygd sørvest i Larvik kommune i Vestfold og Telemark, på austsida av Langesundsfjorden. SSB reknar i sin statistikk Helgeroa og Nevlunghamn som ein samanhengande tettstad. Tettstaden Helgeroa/Nevlunghamn har 1 962 innbyggjarar per 1. januar 2017 [1].

Helgeroa
stad
Land  Noreg
Fylke Vestfold og Telemark
Kommune Larvik
Postnummer 3295 HELGEROA
Preposisjon i Helgeroa
Kart
Helgeroa
58°59′38″ N 9°51′46″ E
Wikimedia Commons: Helgeroa
Kart over Helgeroa frå 1811

Om sommaren er Helgeroa ein populær feriestad med mellom anna Blokkebukta badestrand og tre campingplassar. Tidlegare var det losstasjon her. I Helgeroa har Sjøkartverket ein målestasjon for vasstand med opplysninger frå attende til 1965.

Det går ferje som tek passasjerar og syklar frå Helgeroa via Arøya til Langesund på vestsida av fjorden.

Helgeroa hamn ligg i le for Skagerrak på nordsida av rullesteinstangen Mølen. Frå Mølen går det store raet med Ravegen gjennom Vestfold. På grunn av vanskeleg terreng, mellom anna i Langangen, var det lenge overgang frå landevegs- til sjøvegstransport i Helgeroa. Frå Helgeroa vart reisande ført med båt anten innover Langesundsfjorden og Frierfjorden eller vestover til byane på Agder.

Før Brevikbrua vart opna i 1961 var ferjestrekninga Langesund-Helgeroa eit viktig samband for landevegstrafikk mellom Austlandet og Sørlandet.

Anjushuset ligg i Helgeroa.

Kjelder endre

  1. SSB: Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune., arkivert frå originalen 22. august 2008, henta 13. oktober 2008 

Bakgrunnsstoff endre