Jimmy Scott

James Victor Scott (17. juli 192512. juni 2014), meir kjend under artistnamnet Little Jimmy Scott eller Jimmy Scott, var ein USA-amerikansk jazzsongar kjend for sin høge, naturlege kontralto-røyst og hans sentimentale balladar og kjærleikssongar.

Jimmy Scott
Jimmy Scott.jpg
Jimmy og Jeanie Scott i Iridium Jazz Club i New York City, 4. september 2004
Fødd17. juli 1925(1925-07-17)
FødestadCleveland i Ohio i USA
Død12. juni 2014 (88 år)
DødsstadLas Vegas i Nevada
FødenamnJames Victor Scott
AliasLittle Jimmy Scott
OpphavUSA
Aktiv1945–2014
SjangerJazz
Instrumentvokal
Stemmetypesopran, alt
PlateselskapSavoy, Decca, Roost, Regal, Tangerine, King, Atlantic, J's Way, Sire, Warner Bros., Artists Only, Milestone, Venus
Verka somMusikar
PrisarNEA Jazz Masters

Etter suksess i 1940- og 1950-åra gjekk det nedover med karrieren til Scott tidleg i 1960-åra. Han vart stort sett gløymd før han fekk eit comeback i 1990-åra. Den uvanlege røysta hans kom av Kallmann-syndrom, ein sjeldan genetisk sjukdom som avgrensa høgda hans til 150 cm, før han 37 år gammal voks 20 cm. Syndromet hindra han frå å nå klassisk pubertet og gjorde at han fekk ei uvanleg lys stemme og uvanleg klang.[1]

DiskografiEndra

  • Very Truly Yours (Savoy, 1955)
  • If You Only Knew (Savoy, 1956)
  • The Fabulous Songs of Jimmy Scott (Savoy, 1960)
  • Falling in Love Is Wonderful (Tangerine, 1963)
  • The Source (Atlantic, 1970)
  • Can't We Begin Again (Savoy, 1976)
  • Doesn't Love Mean More (J's Way, 1990)
  • Regal Records Live in New Orleans (Specialty, 1991)
  • All the Way (Sire, 1992)
  • Dream (Sire/Warner Bros., 1994)
  • Heaven (Warner Bros., 1996)
  • Holding Back the Years (Artists Only!, 1998)
  • Everybody's Somebody's Fool (Decca, 1999)
  • Mood Indigo (Milestone, 2000)
  • Over the Rainbow (Milestone, 2001)
  • But Beautiful (Milestone, 2002)
  • Moon Glow (Milestone, 2003)

FilmarEndra

DokumentarEndra

  • The Ballad of Little Jimmy Scott (DVD) (PBS, 1987) Featuring NY Times Bestselling Author Nathan C. Heard as Narrator
  • Why Was I Born: The Life and Times of Little Jimmy Scott (TV) (Bravo Profiles Jazz Masters, Bravo, 1999)
  • Jimmy Scott: If You Only Knew (DVD) (Independent Lens, PBS, 2003–2004)

FramføringarEndra

BøkerEndra

  • Ritz, David (2002). Faith in Time: The Life of Jimmy Scott. Cambridge, Massachusetts: Da Capo. ISBN 978-0-306-81229-3.
  • Deffaa, Chip (2006), Six Lives in Rhythm and Blues, Da Capo Press.
  • Eidsheim, Nina Sun (2019), The Race of Sound, Listening, Timbre, and Vocality in African American Music, Durham, North Carolina: Duke University Press.

KjelderEndra

  1. Ritz, David (2002). Faith in Time: The Life of Jimmy Scott. Cambridge, Massachusetts: Da Capo. s. 4. ISBN 978-0-306-81229-3. 

BakgrunnsstoffEndra