Opna hovudmenyen
Broom icon.png Denne artikkelen kan ha godt av ein språkvask, som reinskar opp målføringa og/eller innfører same språkstilen overalt.
Broom icon.svg Denne artikkelen kan ha godt av ei opprydding for å nå ein høgare standard og/eller for å verta i tråd med standardoppsettet. Sjå korleis du redigerer ei side og stilmanualen for hjelp.
Haakon VIIs minnemedalje stripe.svg

Kong Haakon VIIs minnemedalje 1. oktober 1957 er ein medalje som vart innstiftet til minne om den avlidne kongen i høve hans gravlegging.[1] Kong Haakon VIIs gravferd fann stad 1. oktober 1957.

UtførelseEndra

Medaljen er i gull og sølv og ber på advers Kong Haakons portrett. Kongen er avbilda utan krone etter myntgravør Ivar Throndsens portrett.[2] Portrettet er omgjeve av omskriften «HAAKON • VII • NOREGS • KONGE •». Revers viser monogrammet til kongen. Medaljongen har ei kongekrone på toppen. Den er opphengt i eit raudt band, som har ein sølvspenne med innskriften «1. OKTOBER 1957».[3]

TildelingEndra

Minnemedaljen vart tildelt personar som hadde oppgåver i samband med gravferda til kongen. I gull vart det utdelt 26 medaljar, for det meste til militære. Det vart utdelt 54 sølvmedaljar, 48 av dem til offiserar frå Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret, som leidde æresavdelingene ved gravferda.

RangeringEndra

Medaljen rangerer som nummer 30 i rekkja av offisielle norske utmerkingar.[4]

KjelderEndra

ReferansarEndra

  1. Hedar og
  2. «H. M. Kong Haakon VII's erindringsmedalje med spenna 1. oktober 1957»
  3. Harald Hallberg
  4. «Norske dekorasjonar»