Mafiaøya

Müllemmer.pngFøreslått sletta: Denne artikkelen er føreslått sletta. Du kan diskutera dette på diskusjonssida.

Mafiaøya (engelsk: Mafia Island, swahili: Kisiwa cha Mafia) er ei øy som tilhøyrer Tanzania og ligg i Det indiske hav, like utanfor Tanzanias sentrale kyst, og tilhøyrer regionen Pwani. Den er ein del av dei tanzanianske Krydderøyane og har ei anteken folkemengd på 46 437 på eit areal på vel 567 03 km² (2009), noko som òg inkluderer nokon mindre øyar rundt kysten

Mafia Airport
Krydderøya utanfor Tanzanias kyst, med Mafia Island i sør.

Folkesetnaden er i hovudsak beskjeftiget med jordbruk, fiske og turisme.

HistorieEndra

Øya si historie går attende til 700-talet. Øya spelte ein gong ei betydeleg rolle i den gamle handelen mellom folk i Det fjerne austen og Aust-Afrika. Den var eit fast anløpsted for dei arabiske handelsmennene med sina dhowskuter, og på den vesle øya Chole Mjini i Chole Bay var det ein gong ein liten busetnad som var ein av dei viktigaste handelsplassane som kontrollerte handelen frå sølvgruvene i Zimbabwe.

 
Ein dhow

Midt på 1820-talet vart byen Kua på Juani Island angrepet av Sakalava-kannibalar frå Madagaskar som kom i 80 kanoar, dei åt mange av den lokale folkesetnaden og tok resten som slavar.

Etter ein avtale i 1890 fekk Tyskland kontroll over Mafia og reiste bygningar som framleis er synleg på Chole. Tyskland betalte sultanen av Oman, Sayyid Ali bin Said al-Said fire millionar tyske gullmark for øya, såvel som deler av kysten (noverande Tanzania). I januar 1915 vart Mafia teke av britiske troppar som base for luft- og sjøangrep på den tyske kryssaren «Königsberg».

Namnet «Mafia» stammar, anten frå arabisk morfiyeh som tyder gruppe eller arkipel, eller frå swahili mahali pa afya, som kan verta omsett med «ein helsebringende bustad».

I 1995 fekk Mafia finansiell bistand frå WWF for å skapa eit marint natursenter i staden for å gjera øya til eit turistmål.

KjelderEndra

BakgrunnsstoffEndra