Melhus kommune

kommune i Trøndelag fylke i Noreg

Melhus er ein kommune i Trøndelag fylke. Han grensar til Trondheim kommune i nord, Selbu aust, Midtre Gauldal i sør og til Orkland og Skaun kommunar i vest.

Melhus kommune
kommune
Kommunevåpen
Land  Noreg
Fylke Trøndelag
Adm.senter Melhus
Areal 695 km²
 - land 660 km²
 - vatn 35 km²
Folketal 17 560  (1. januar 2024)
Målform nøytral
Ordførar Jorid Jagtøyen (Sp)
Kommunenr. 5028
Kart
Melhus kommune
63°10′00″N 10°18′00″E / 63.166667°N 10.3°E / 63.166667; 10.3
Wikimedia Commons: Melhus
Nettstad: www.melhus.kommune.no

Melhus kommune blei skipa i 1838. Kommunen slik han er i dag blei til 1. januar 1964, da kommunane Horg, Flå, Hølonda og Melhus slo seg saman. Den gamle kommunen Melhus har i ettertid ofte blitt kalla «Nedre Melhus». Namnet kjem av det norrøne gardsnamnet meðalhúsar, «midtgarden».

Geografi endre

Kommunen strekkjer seg frå Øysand i nord til Haga bru nord for Støren. Den øvste delen av Gauldalen er stort sett midtpuktet gjennom heile kommunen. I Gauldalen finn vi Gaulvassdraget, som er ei av dei beste lakseelvane i Noreg. På begge sider av Gaula finn vi oppover heile dalen store og gamle jordbruksområde. I tillegg går E6 stort sett langs Gaula heile strekninga gjennom Melhus kommune.

Heilt nord i kommunen finn vi Øysand, og Gaulosen, det store deltaet i Gaulvassdraget. Deltaet er eit av dei få store deltaa i landet som ikkje er utbygd, eller regulert på noko særleg måte. Øysand er også eit av trøndelagregionens største flatmarkområde. Under andre verdskrigen bygde tyskarane opp eit stort militærområde med flyplass her.

Elvar, fjell og vatn i Melhus endre

Samfunn endre

Tettstader endre

 
Melhus sentrum
Foto: Marius Aune
 
Miljøgata i Melhus sentrum (2012)
 
Øysand

Skolar endre

I Melhus kommune finn vi elleve skolar, der åtte av desse er barneskolar, to er ungdomsskolar, og ein er ein kombinert 1.-10.-skole.

Idrettslag endre

Aviser endre

Prestegjeld endre

Melhus prestegjeld høyrde til Gauldal prosti i Nidaros bispedømme. Den norske kyrkja har fire kyrkjelydar (kyrkjesokn) i Melhus prestegjeld (Melhus kommune), og kvar av dei har si kyrkje med kyrkjetenar, organist, klokkar, reinhaldar og kvart sitt sokneråd. Det er Flå, Horg, Hølonda og Melhus kyrkjelydar. I Hølonda kyrkjelyd står også Kolbrandstad stavkyrjke, som er eigd av eit privat lag.

Næringsliv endre

Dei mest kjende bedriftene i kommunen er Lydbokforlaget og Brødrene Flaarønning. Andre bedrifter:

  • Capro - transportkasser
  • Byggern Midttømme trelast
  • Helsport - Sportsutstyr og sportsklede

Historie endre

Melhus var åstad for mange viktige hendingar i vikingtida. Det var under grisebingen på garden Rimol i Melhus Håkon Jarl blei drepen av trælen sin, Tormod Kark. Einar Tambarskjelve var frå storgarden Gimsan i Melhus.

Kultur endre

Tusenårsstad endre

Kommunens tusenårsstad er Gimse/Romol/Sagastien, som er eit kjent historisk område med henvising til hendingar skrive i Snorres kongesoger. Området er tilrettelagt med ein sagasti med informasjonstavler.

Verdt å sjå endre

Kjente folk frå Melhus endre

Politikarar endre

Kjente frå Snorres kongesoger og norrøn tid endre

Idrettsutøvarar endre

Andre kjente endre

Bakgrunnsstoff endre

  Denne geografiartikkelen er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.