Musandam guvernement

(Omdirigert frå Musandamhalvøya)

Musandam guvernement (arabisk محافظة مسندم) er eit guvernement i Oman.

Musandam
guvernement
Musandam fjord.jpg
Landsbyen Bukha på Musandam
Land Flag of Oman.svg Oman
Koordinatar 26°00′N 56°18′E
Hovudstad Khasab
Areal 1 800 km²
Folketal 31 425 (2010)

Musandam guvernement
26°0′ N 56°18′ E
Musandam in Oman 2016.svg
Wikimedia Commons: Musandam

Guvernementet dekkjer Musandamhalvøya som stikk ut i Hormuzsundet, det smale innløpet til Persiabukta, frå Den arabiske halvøya. Musandamhalvøya er ein eksklave i Oman, skild frå resten av landet av Dei sameinte arabiske emirata. Plasseringa gjev Oman delvis kontroll, i lag med Iran, over det strategiske sundet. Nord på Musandam, kring Kumzar, vert det tala kumzari, som er eit sørvestiransk språk nært knytt til larestani og luri. Musandamhalvøya har eit areal på 1 800 km² og eit folketal 31 425 innbyggjarar.

Musandamhalvøya sett frå verdsrommet. Al Khasab i nord (øvst) er synt i grønt.

Tidlegare var det heller vanskeleg å nå halvøya, der dei einaste mogelegheitene var nokre få flyruter eller ein ti timar lang køyretur gjennom fire immigrasjonspostar. Den raskaste passasjerferja i verda opna opp mellom Muscat og Musandam i august 2008 for å gjere regionen meir tilgjengeleg.[1]

ProvinsarEndra

Musandam guvernement består av fire provinsar (wilayat):

Khasab er regionssenteret i guvernementet.

GeografiEndra

Den kuperte kystlinja minnar om fjordar fleire stader, men vart ikkje skapt av isbrear og i staden forma av rørsler i jordskorpa. Den arabiske plata vert sakte pressa under den eurasiatiske plata og skapt dei jordskjelvutsette fjella i Iran. Langs kanten av den arabiske plata søkk Musandamhalvøya. Dei høgare fjella er framleis over vatn, medan havet har fylt inn dalane mellom fjella.

KjelderEndra

  1. «World's fastest passenger ferry». theweek. July 30, 2008.