Pekka Zajkov

(Omdirigert frå P.M. Zajkov)

Pjotr Mefodijevitsj Zajkov (fødd 16. november 1946) er ein karelsk språkforskar frå Joensuu som framfor alt har arbeidd med karelsk og med akkalasamisk.

Pekka Zajkov

Fødd16. oktober 1946
Kestenga
Yrkevitskapsperson
InstitusjonarStatsuniversitetet i Petrozavodsk
Alma materStatsuniversitetet i Petrozavodsk

Biografi endre

Pekka (Pjotr) Zajkov voks opp i Kiestinki, i nærleiken av sjøen Koutajarvi i den karelsk-finske sosialistiske sovjetrepublikken. I tillegg til å vere karelar har han også samisk bakgrunn, med samisk bestefar og samiske røter også på morssida.[1]

Zajkov har arbeidd ved instituttet for språk, litteratur og historie ved den karelske filialen av Det russiske vitskapsakademiet i Petrozavodsk. No er han professor i karelsk ved universitetet i Joensuu.

Lingvistisk arbeid endre

I tillegg til ein liten monografi over akkalasamisk fonologi og morfologi frå 1988 og ei kolasamisk tekstsamling frå 1988 (i lag med V.Z. Panfilov og G.M. Kert) har han også arbeidd med namnespørsmål i Karelen og med karelsk grammatikk.

Viktige arbeid endre

  • Zajkov, P. M. 1987. Babinskij dialekt saamskogo jazyka (fonologo-morfologitsjeskoe issledovanie). Petrozavodsk. (russisk)
  • Panfilov, V. Z., G. M. Kert, and P. M. Zajkov. 1988. Obrazcy saamskoj retsji. Petrozavodsk. (russisk)
  • Zajkov, P. M. 2000. Glagol v karelʼskom jazyke. Petrozavodsk. (russisk)
  • Zajkov, P. M. 2002. Grammatika karelʼskogo jazyka. Petrozavodsk. (russisk)

Referansar endre

  1. Jaan Õispuu: Zum Jubileum eines karelischen Sprachwissenschaftlers: Pekka Zajkov - 60. I: Linguistica Uralica. 2006. 297-299. (tysk)

Bakgrunnsstoff endre