Senegal

République du Sénégal

(norsk: Senegal, senegalesisk)

Det senegalesiske flagget Det senegalesiske riksvåpenet
Flagg Riksvåpen
Nasjonalsong «Pincez Tous vos Koras, Frappez les Balafons»
Motto Fransk: Un peuple, un but, une foi
(eit folk, eit mål, ei tru)
Geografisk plassering av Senegal
Offisielle språk Fransk
Hovudstad Dakar
Styresett
Republikk
Macky Sall
Mohammed Dionne
Flatevidd
 – Totalt
 – Andel vatn
 
196 722 km² (87.)
2,1 %
Folketal
 – Estimert (2017)
 – Tettleik
 
14 668 522 (72.)
74,6 /km² (110.)
Sjølvstende
  - År
Frå Frankrike
1959
Nasjonaldag 4. april
BNP
 – Totalt (2015)
 – Per innbyggjar
 
36 300 mill. USD (114.)
2 800 USD (164.)
Valuta CFA-franc
Tidssone UTC
Telefonkode +221
Toppnivådomene .sn


Senegal er ein republikk i Vest-Afrika. Landet grensar til Gambia i vest, Mauritania i nord, Mali i aust og Guinea og Guinea-Bissau i sør. Det ligg sør for Senegalelva med kyst mot Atlanterhavet i vest.

Senegal blei oppretta i 1960 etter oppløysinga av Mali-føderasjonen, som var blitt oppretta av tidlegare franske koloniar i 1959. Den største folkegruppa i landet er wolof-folk, som utgjer rundt 43 % av innbyggjarane. Deretter følgjer fulaniar (ca. 23 %) og sererfolk (ca. 15 %). Dei aller fleste innbyggjarane er muslimar (rundt 94 %), medan eit mindretal er kristne (5 %) eller følgjer tradisjonelle religionar.

Kart over Senegal

KlimaEndra

Senegal har eit tropisk klima med regntid frå juni til september og tørke i tida mellom. Temperaturane held seg høge året gjennom, men vert litt lågare frå desember til april.

Regnmengdene aukar frå nord til sør, og dei nordlege områda av landet er påverka av den intertropiske konvergenssona med skyer og regn mellom juni og september. I løpet av desse månadene regner det likevel berre 20-30 dagar, og den årlege nedbørsnormalen er rundt 300-350 mm. I sør aukar den årlege nedbøren til mellom 1000 og 1500 mm, og det regner om lag 60-90 dagar i regntida. Her strekkjer regntida seg inn i oktober. Dakar ligg mellom desse to områda og har ein årleg nedbørsnormal på 542 mm. Dei nordlege områda av Senegal ligg i utkanten av Sahara, og er eit tørt område.

I tørketida blæs det stort sett ein nordaustleg vind, kalla harmattan, og han kan føre med seg sand og støv som set ned sikta. I dei indre områda er fukta mykje lægre i denne tida, og temperaturane mykje høgare enn ved kysten. Nattetemperaturane er derimot lægre.

KjelderEndra

BakgrunnsstoffEndra

  Commons har multimedium som gjeld: Senegal
  Denne geografiartikkelen er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.