Opna hovudmenyen

Stoff på forbodslista til antidoping-byrået WADA

Wikimedia-listeartikkel

Stoff på forbodslista til antidoping-byrået WADA er mellom anna dopingmiddel og vassdrivande middel og maskeringsmiddel.

Forbodslista til Verdas Antidopingbyrå (WADA, World Anti-Doping Agency) vert ogsså nytta av antidoping-byrået Antidoping Norge.

Verdas Antidopingbyrå gjev årleg ut ei liste over forbodne stoff. Lista for 2019 tredde i kraft den 1. januar 2019.[1]

Stoff på dopinglista - forbudslista til WADAEndra

Forbodne androgene stoffEndra

| width="50%" align="left" valign="top" style="padding-left:;"|

|}

Endogene anabole androgene steroidEndra

Omfattar også metabolittar av desse, og isomerar som blir tilført utanfrå.[2]


[2]

Øvrige anabole stoffEndra

Metabolittar og isomerarEndra

Mellom anna er fylgjande stoff forbodne:

Hormon og nærskylde stoffEndra

På dopinglista finst det hormon som:

Erythropoiesis-stimulerande stoffEndra

Erythropoiesis-stimulerande stoff som EPO, fullt namn erytropoietin, og darbepoetin (dEPO), hypoxia-inducible factor (HIF) stabilizers, methoxy polyethylene glycol-epoetin beta (CERA) og peginesatide (Hematide); veksthormon (hGH), insulinliknande vekstfaktorar mellom anna type-1 (IGF-1) er forbodne.


Beta-2-agonistarEndra

Alle beta-2-agonistar og D- og L-isomerar er forbodne. Antidopingbyrået kan gje medisinsk fritak frå dopinglista for avgrensa bruk av formoterol, salbutamol, salmeterol, og terbutaline. Då skal stoffet inhalerast.

Hormon-antagonistar og modulatorarEndra

Alle aromatase-hemmarar, inkludert anastrozole, letrozole, aminoglutethimid, exemestane, formestane, og testolacton er forbodne.

Selektiv østrogenreseptor-modulatorar, inkludert raloxifene, tamoxifen og toremifene er forbodne. Clomifen, cyclofenil, fulvestrant og alle andre antiøstrogene stoff er forbodne.[4] Myostatin-hemmarar er forbodne.

Stimulantar, tradisjonelt kalla sentralstimulerande middelEndra

Vassdrivande middel og maskeringsmiddelEndra

På dopinglista står fylgjande vassdrivande middel, m. fl.:

NarkotikaEndra

BetablokkararEndra

Desse stoffa er forbodne i konkurranse i nokre idrettar, og forbodne utanfor konkurranse i nokre høve.[9]

Sjå ògEndra

KjelderEndra

  1. «THE PROHIBITED LIST». wada-ama.org. Henta 29. juni 2019. 
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 2,11 2,12 2,13 2,14 2,15 2,16 2,17 2,18 2,19 2,20 2,21 2,22 2,23 2,24 2,25 2,26 2,27 2,28 2,29 2,30 2,31 2,32 2,33 2,34 2,35 2,36 2,37 2,38 2,39 2,40 2,41 2,42 2,43 2,44 2,45 2,46 2,47 2,48 2,49 2,50 «S1. Anabole stoffer». Antidoping Norge. Henta 23. juli 2019. 
  3. Idrettsernæring. 2011. Gyldendal Undervisning.
  4. «Dopinggruppe S4», Antidoping Norge (på engelsk), henta 23. juli 2019 
  5. «S6. Stimulerende midler». antidoping.no. Henta 25. juni 2019. 
  6. «Sentralstimulerende midler». antidoping.no. Henta 25. juni 2019. 
  7. 7,00 7,01 7,02 7,03 7,04 7,05 7,06 7,07 7,08 7,09 7,10 7,11 7,12 7,13 7,14 7,15 S5. Diuretika (vanndrivende midler) og maskeringsmidler. Vitja 2019-06-25
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 «S7. Narkotiske stoffer». antidoping.no. Henta 25. juni 2019. 
  9. «P1. Betablokkere», Antidoping Norge (på engelsk), henta 23. juli 2019