Testosteron

kjemisk sambinding

Testosteron er eit hormon som bidreg til utvikling av mannlege kjønnskarakteristika, eller eit androgent steroidhormon. Testosteron vert produsert i testiklane og i binyrebarken hos både menn og kvinner. Det vert danna av kolesterol med hjelp av andre steroid.

Testosteronets strukturformel.

Testosteron er det dominerande androgenet hos menn, og det stimulerer til utvikling av mannlege kjønnskarakteristika som vekst av mannlege kjønnsorgan, stemmeskifte i puberteten, auka muskelmasse hos menn, utvikling av skjegg og andre kroppshår og feitt rundt magen og livet (abdominal feittfordeling) hos vaksne menn. Testosteron er viktig for normal seksualfunksjon og ereksjon.

Nivå

endre

Testosteronnivået varierer mellom 200 og 1200 ng/dl for menn og mellom 15 og 70 ng/dl for kvinner.

Doping

endre

Testosteron kan òg nyttast til doping, og stoffet står på dopinglista til antidopingbyråa WADA og Antidoping Norge. Strukturen til testosteron blir også etterlikna i mange dopingmiddel. Om testosteron blir tilført kunstig sluttar kroppen (mellombels) å produsere hormonet i testiklane sjølv. Testosteron kan omdannast til det kvinnelege kjønnshormonet østrogen ved hjelp av enzymet aromatase. Då vert det oppnått ein omvend effekt hos menn som tar inn (for mykje testosteron, ved at dei får bryst (gynekomasti).

Kjelder

endre

Bakgrunnsstoff

endre