Wikipedia-diskusjon:Wikipedia.no

Tilgang wikipedia.no endre

Flytta frå Wikipedia:Samfunnshuset av Guttorm 9. september 2005 kl. 10:27 (UTC)
I Nederland og Belgia har vi lavet landstilganger, med lenker til al landets språk:

Nå har jeg også lavet sadan en landtilgang til Noreg. Har dere bruk til den? Mysha (nl)

Eit bra forslag som eg ville vore nøgd med, men det er nok litt tidleg for dei norske wikipediane sin del. -- Ere 20. mai 2005 kl. 2301 (UTC)
Flott arbeid Mysha! Eg er imponert over arbeidet du har lagt ned i ein norsk portal og over språkkunnskapane dine! Men eg er òg samd med Ere at det er nok litt tidleg for noko slikt nett no... :) Bjarte 20. mai 2005 kl. 2340 (UTC)
Arbeidet var ikkje særlig stort; min versjon av portalen oversettes lett. Men takk skal du ha.
Vel, hvis dere en dag trenger en portal ... Mysha (nl)

Flytta frå Wikipedia:Samfunnshuset av --Gunnernett 12. april 2006 kl. 08:31 (UTC)

"Norsk" wikipedia endre

No har Bokmålswikipediaen sendt ut pressemelding om at "norsk" wikipedia har passert eit nytt rundt tal igjen... Akkurat same "tabben" gjorde dei sist, og det synest bevisst. Dei bør halde seg for gode til å sende ut slike subjektive pressemeldingar frå eit oppslagsverk som skal vera objektivt. Må gjerne gå inn og gi dei litt pes. Eg har endra pressemeldinga no, men ho er sikkert allereie sendt ut. --Erlend 7. februar 2006 kl. 14:28 (UTC)

Endringa di vart revertert før 5 min var gått. Kanskje det er ein idé å sende ut ein nynorsk versjon, ei parallell pressemelding ved neste korsveg? Roarjo 8. februar 2006 kl. 22:34 (UTC)
Det gjekk nett opp for meg når eg tasta inn "nn.wi..." i adressefeltet på nettlesaren min at eg har alltid sett på nynorskwikipediaen som ei kvinne. Ei ven og vakker kvinne (trass i at ho veks meir og meir i breidd...). Ikkje spør meg kva kjønn eg trur Wikipedia på "norsk" har. Andre tankar? Fargar? Form? Bjarte 9. februar 2006 kl. 09:08 (UTC)
Kan kanskje vera noko i dét ja... Men ikkje fortel det til kona mi! ;-P Olve 22. februar 2006 kl. 18:07 (UTC)
Dessutan tykkjer eg ikkje pressemeldinga ser så galen ut nå etter Wolfram si endring. Det er objektivt nok no, tykkjer eg. Bjarte 9. februar 2006 kl. 09:10 (UTC)
Riksmålswikipediaen er ein gut på 21 med ein mørk barteskugge (har spara i tre år no). --Ekko 9. februar 2006 kl. 09:27 (UTC)

Vel, so har vi denne artikkelen her då: http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=124010 Roger 2. mars 2006 kl. 16:11 (UTC)

Vel, ein kan irritere seg grøn over dette, men eg trur ikkje Bokmålswikipedian kjem til å ta nn inn i "norsk"-definisjonen før ein før ei teknisk løysing som omfamnar begge. --Bep 2. mars 2006 kl. 18:10 (UTC)
Treng nynorsk Wikipedia ein eigen pressetalsmann? Køyr valkamp og avstemming! --Eddi (Snakk) 3. mars 2006 kl. 00:58 (UTC)
Sjå Wikipedia:Presse om pressetalsfolk. Nynorsk Wikipedia har pressetalfolk både i Noreg, Australia og USA! --Gunnernett 3. mars 2006 kl. 07:48 (UTC)
Problemet er vel heller at pressa sjølv ser no.wikipedia.org som Norsk wikipedia. Då hjelp det lite å ha folk rundt heile kloden. Men dette kan vi då greie å ordne! helsing Roger 3. mars 2006 kl. 11:43 (UTC); admin nr. to frå Australia

I dag tidleg merka eg meg at ei faktarute i dagens VG (side 24) oppgav wikipedia.no som kjelde for opplysningane sine. (Eg trudde at dei norske wikipediaane berre låg på nb.wikipedia.org og nn.wikipedia.org, respektive, med no.wikipedia.org som eit alias for førstnemnde.) So eg sjekka adressa http://www.wikipedia.no, og vart både skuffa og provosert: Det er rett og slett ei omdirigering til bokmålswikipedia, utan hint om at det finst to norske wikipediaar.

Kven har ansvaret for at det er slik, og kven kan me gå til for å få det endra?

I første omgang vil eg ta saka opp på Skanwiki. Det er eit langt steg frå å la no.wikipedia.org vera synonymt med nb.wikipedia.org (sjølv om heller ikkje dét er særleg rettvist) til å la www.wikipedia.no omdirigera direkte til bokmålswikipedia. Det er faktisk to heilt urelaterte spørsmål: Det første handlar om språkkodar, medan det siste dreier seg om eit (geografisk) Internett-domene som bokmål ikkje kan ha einerett til!
--Verdlanco\ordskifte 10. april 2006 kl. 07:26 (UTC)

Heilt samd!--Ekko 10. april 2006 kl. 07:40 (UTC)
Ja, dette har eg òg tenkt på før, vi bør gjere noko med det! --EIRIK\diskusjon 10. april 2006 kl. 08:07 (UTC)
Ifølgje WHOIS er det eit firma som heiter Copyleft Software AS som eig domenenamnet wikipedia.no (pluss ein god del andre domenenamn).
Eg kan ta kontakt med dei og høyra om dei ikkje heller kan laga ein portal à la det dei har på www.wikipedia.dk.
--Verdlanco\ordskifte 10. april 2006 kl. 08:29 (UTC)
Noko slikt, kanskje: http://utne.nvg.org/wikipedia/ -- Olve 10. april 2006 kl. 17:10 (UTC)
Kjempefin den, Olve. Men korfor ikkje ta med frisisk òg? Eit nært beslekta språk, og eit folk som tilliks med (og saman med, vil eg tru) nedersaksarane har hatt mykje å seie for oss historisk. Minoritetspartiet SSW i det nordtyske Schleswig-Holstein representerer for øvrig både dansk og frisisk språk og kultur. --Erling 10. april 2006 kl. 17:43 (UTC)
Eg synest det blei litt mykje. Kva med berre nynorsk/bokmål/samisk/finsk? --Ekko 10. april 2006 kl. 17:50 (UTC)
Ja, det ser kjempebra ut, men det vart kanskje litt vel mykje. Eg synest det held med nynorsk, bokmål og (nord)samisk som store ikon, og små ikon med tysk, svensk og dansk, og kanskje òg nabospråka færøysk, islandsk og finsk. (Jiddish er visstnok i bruk av ein minoritet her til lands, men dét er ikkje spesielt for Noreg. Og kva har hebraisk i ein norsk portal å gjera?)
--Verdlanco\ordskifte 10. april 2006 kl. 18:09 (UTC)
Jiddisch er tradisjonelt språk tilknytt ein av dei offisielle nasjonale minoritetane i Noreg. Om dette er spesielt for Noreg eller ikkje da vel mindre interessant? (For å setja det litt på spissen: Skal vi utelata norsk sidan det ikkje er unikt for Noreg? (Det blir snakka i delar av Sverige og USA, og dessutan i mindre lommar kring elles i verda.)) Når det gjeld den tidlegare nemnte nasjonale minoriteten, så er elles hebraisk mykje meir aktivt bruka enn jiddisch — og hebraisk er eit samlande språk for begge gruppene innanfor denne minoriteten. Finsk (i vid forstand, inkludert kvensk) er òg tilknytt ein nasjonal minoritet. Og kvifor skal vi ha med (høg)tysk som ikon? Og attpåtil heller enn finsk?
Men her er eit revidert forslag med færre ikon og fleire tekstlenkjer: http://utne.nvg.org/wikipedia/forslag_2.html Ser dette betre ut? -- Olve 10. april 2006 kl. 19:16 (UTC)
Det forslaget ser mykje ryddigare ut, ja! Eg ville kanskje ha gjeve samisk ein meir framtredande plass, sidan det er eit offisielt språk, og teke vekk ramene rundt bilda. -- Ranveig 10. april 2006 kl. 21:15 (UTC)

Vi har gjort mye for å ta hensyn til nynorsk Wikipedia, bl.a. sluttet å bruke betegnelsen norsk Wikipedia, selv om dette ikke har vært ukontroversielt hos oss, og bare med mye overtalelse på irc-kanalen nylig ble akseptert i forbindelse med annonseringen av at vi passerte 10 000 brukere. Hva pressen skriver kan jo ikke vi noe for. Siden vi ikke kan kalle oss "norsk Wikipedia" bruker vi wikipedia.no i vår profilering, og det har vi gjort lenge. Hvis Olve tar hukommelsen til hjelp husker han nok at det var et punkt i hans forslag til en varig løsning på dette spørsmålet, og som fikk bred tilslutning, at no.wikipedia.org skal kunne fortsette å bruke domenet wikipedia.no. Copyleft Software som registrerte domenet i forståelse med oss og Jimbo har også ved en tidligere anledning gjort det klart at de ikke vil blande seg inn i denne saken. Hvis dere vil diskutere samarbeidet mellom no: og nn: er no:Wikipedia:Tinget riktig sted, istedenfor å forsøke å gå bak vår rygg for å gjennomtvinge en løsning over hodet på oss.

Dette såkalla omsynet varte jo ikkje lenge, [[1]], samt [[2]]. --Anders 31. mai 2006 kl. 17:08 (UTC)

Men egentlig ville det være fint om denne saken kunne få hvile. Vi har alle allerede brukt mye tid på å diskutere dette. Det gavner nynorsk Wikipedia like mye at folk går inn på vår forside hvor en lenke til nynorsk Wikipedia er tilgjengelig som noe av det aller første. Den nåværende løsningen tilsvarer løsningen brukt for google.no, som går rett til bokmål (basert på at 90 % av leserne bruker den målformen), og lar de som ønsker velge nynorsk derfra. Om Google.no ble brukt til en side for å velge målform ville domenet blitt ubrukelig, og samme gjelder for oss. Å lage en ekstra side hvor folk tvinges til å velge målform først vil ikke innebære noen fordel for nynorsk, og vil bare være en stor ulempe for oss. Wolfram 10. april 2006 kl. 19:08 (UTC)

Såvidt jeg husker hadde avtalen ikke noe som helst med wikipedia.no å gjøre, men med no.wikipedia. Jeg kan ikke se at bokmål trenger noen særbehandling i forhold til dansk, nederlandsk og «andre det er naturlig å sammenligne seg med». Samfunnshuset her er selvfølgelig akkurat like tilgjengelig OG KORREKT som Tinget på :nb: for den som vil diskutere løsninger i det norske wikipediamiljøet. Denne språkbruken av type «gå bak noens rygg» er vel ikke spesielt konstruktiv («assume good faith»).... -- Olve 10. april 2006 kl. 19:28 (UTC)


Her er det du skrev: "Det følgende er hva jeg tror ville være en god (og varig!) løsning: [...] Herværende Wikipedia beholder domenet no:. [...] Herværende Wikipedia [no.wikipedia.org] står fritt til å profilere seg under det navnet brukerne her måtte se som best — det være seg «Bokmålswikipediaen», «Norsk Wikipedia», «Wikipedia.no», «NoWiki» eller hva det måtte være. (nn: profilerer seg som «Nynorsk Wikipedia — det frie oppslagsverket».)" [3]. Domenet er antagelig også diskutert andre steder, det er så mange arkivsider at det er lett å miste oversikten.
Det handler forøvrig ikke om hvilket ting eller samfunnshus som er mest offisielt, men om at dersom dere ønsker å endre på noe som vi bruker og som derfor i høy grad involverer oss er det naturlig å snakke med oss om det istedenfor å forsøke å få gjennomført endringer uten å snakke med oss om det. Det er i det hele tatt en fremgangsmåte som ikke skaper tillit eller et godt klima for samarbeid, noe som vi alle burde tilstrebe til tross for tidligere uenighet om samarbeidsløsninger for de norske wikipediaene.
Jeg kan heller ikke se at vi får noen «særbehandling». Utgangspunktet må være hva som er mest hensiktsmessig for Wikipedia som hele og ikke minst for leserne. Wolfram 10. april 2006 kl. 19:54 (UTC)
Wikipedia.dk er en portal, Wikipedia.nl er en portal og så videre. En portal hadde vært fint å ha for Wikipedia som hele — også fra et «norsk» synspunkt. Har du noen tanker om hvordan vi kunne oppnå dette? -- Olve 10. april 2006 kl. 20:04 (UTC)
La meg ta et annet eksempel: Wikipedia.de går til høytysk Wikipedia. Men det finnes wikipediaer på en rekke tyske språk: Høytysk, nedertysk, elsassisk, alemannisk, luxembourgsk og kanskje snart bayersk. Også sorbisk og dansk er offisielle språk i Tyskland. Grunnen til at wikipedia.de ikke er en portal er at det ville være svært lite hensiktsmessig for flertallet av de som skriver inn denne adressen i søkefeltet.
Jeg trodde vi hadde blitt enige om i størst mulig grad å gjøre no: og nn: til portaler til hverandre, slik at man lett kan gå mellom de to norske wikipediaene. Jeg synes det er enda lettere enn å ha ha en side bare for å velge målform. De fleste vil fort til saken og går lei av sider uten egentlig innhold hvor det bare står "velkommen. klikk her" eller noe slikt. Dersom du har forslag til hvordan nynorsk kan gjøres enda synligere hos oss vil jeg mer enn gjerne hjelpe til med det. Wolfram 10. april 2006 kl. 20:10 (UTC)
Eit par idéar:
  1. Det er lett å setja opp ei nettside som visest i ulik språkversjon etter nettlesarinnstillingane. Ein kunne setja opp wikipedia.no til å leie rett til Bokmålswikipediaen for dei som har sett opp nb, nob eller no-nb som preferanse, mens dei som har sett opp nn, non eller no-nn som preferanse ville bli vidaresendt til Nynorsk Wikipedia. Dei som ikkje hadde sett opp nokon av delane kunne bli vidaresendt til ei portalside.
  2. Og i tillegg: Kva med å ha nb.wikipedia.no => Bokmålswikipediaen, nn.wikipedia.no => Nynorsk Wikipedia, www.wikipedia.no => portal ? Det er da vel litt sløsing av domenenamnet å ikkje bruke subdomenepotensialet? :) Olve 10. april 2006 kl. 19:40 (UTC)
Det domenet er allerede like langt som vårt ordentlige domene. Poenget med wikipedia.no er å ha et kort domene for å bruke i profilering av forskjellig slag. Wolfram 10. april 2006 kl. 19:54 (UTC)
Jeg tror heller ikke de som er faste brukere vil bruke wikipedia.no for å komme til siden. De som vil bruke domenet er nok heller tilfeldige lesere. Og som sagt over: Det vil ikke gjøre noen forskjell for nynorsk, siden det uansett vil være en side hvor man må klikke på en lenke, mens for alle de 9 av 10 som ikke vil til nynorsk Wikipedia vil det bli en side ekstra for å komme frem. Wolfram 10. april 2006 kl. 20:01 (UTC)
Hadde det ikkje vore fint om nysgjerrige brukarar kunne få sjå det store mangfaldet som finst innan wikipediaverda? At me har eit oppegåande prosjekt på nordsamisk er til dømes noko me kan vera ganske så stolte av. -- Ranveig 10. april 2006 kl. 21:15 (UTC)
Jeg tror de fleste ønsker å vise frem mangfoldet som finnes på Wikipedia og alle de mange utgavene. Men slik jeg ser det kan dette vises frem på Wikipedia-forsidene, slik vi har gjort på no:, hvor vi under "andre språk" har lenker til, i tillegg til nn, da og sv: Deutsch | English | Español | Suomi | Français | Føroyskt | Íslenska | Italiano | Latina | Nederlands | Plattdüütsch | Sámegiella. Jeg kan ikke se at man kan gjøre noe på en portalside som man ikke kan gjøre på en forside, annet enn at folk må klikke seg videre en gang mer. Wolfram 10. april 2006 kl. 22:45 (UTC)
«Eit oppegåande prosjekt på nordsamisk»? Det er to veker sidan nokon gjorde ei endring på se.wikipedia.org. Eg kan ikkje sjå kvifor ein skal ha ei lenkje dit frå ein portal på wikipedia.no. Kjetil Ree 11. april 2006 kl. 15:42 (UTC)
Eg er samd med Wolfram i at denne debatten bør takast i eit vidare forum enn det nynorske Samfunnshuset. Difor har eg no teke saka opp på Tinget på Skanwiki. (Bokmålswikipediaen er heller ikkje rette staden for diskusjonen, for dét er jo bukken som nett no sit på havresekken.)
No har eg vore i kontakt med CopyLeft Software v/Daniel Mikkelsen, og dei/han seier som før, at dei vil venta på ein uttalt konsensus frå dei norske wikipediaane før dei gjer noka endring når det gjeld wikipedia.no.
--Verdlanco\ordskifte 11. april 2006 kl. 07:13 (UTC)

Ok, la oss diskutere det der først, og få fram argumentet vårt om .no som landsdomene. Til no har det dessverre vore dei mest diskrimineringsvenlege frå bokmålswikipediaen som har diskutert, så før eller sidan må vi nok ta diskusjonen til bokmålstinget viss vi skal få konsensus for ein politikk som for wikipedia.nl og wikipedia.dk, der wikipedia.no presenterer dei norske wikipediautgåvene bokmål, nynorsk og nordsamisk. Trondtr 11. april 2006 kl. 07:41 (UTC).

Berre for å leggja dødt eit gamalt argument som Wolfram har drege fram att:
Den nåværende løsningen tilsvarer løsningen brukt for google.no, som går rett til bokmål (basert på at 90 % av leserne bruker den målformen), og lar de som ønsker velge nynorsk derfra. Om Google.no ble brukt til en side for å velge målform ville domenet blitt ubrukelig, og samme gjelder for oss.
Eg har svart på dette før, og eg seier det igjen: Google (eller www.google.no) har ingen preferanse for bokmål framfor nynorsk. Han gjer nett det Olve foreslo (sjå Eit par idéar over): gjev deg det språket (evt den målforma) du sjølv valde då du installerte nettlesaren din.
Prøv sjølv viss du ikkje trur meg: I Eldreven (Firefox) kan du velja Tools→Options→Advanced→Edit languages og setja t.d. engelsk eller nynorsk øvst på lista. Gå deretter til http://www.google.com/ – og voila! Google har skifta ham!
--Verdlanco\ordskifte 11. april 2006 kl. 09:57 (UTC)

Nå er det ein diskusjon i gang på bokmålswikipediaen: Wikipedia:Tinget#Hva skal vi gjøre med wikipedia.no?. Vi bør vera med på diskusjonen der. --KRISTAGAα-ω 11. april 2006 kl. 22:45 (UTC)

Eg skal vere den som er litt øydeleggjande i dette ordskiftet (nokon meiner sikkert at det er betre å halde tåta), men for meg er det nett det same kva som skjer med wikipedia.no. Wolfram har greie grunnar til kvifor ein bør halda fram som det er no på Wikipedia:Tinget#Hva skal vi gjøre med wikipedia.no?, men ingen av dei får meg til å rope "Eureka". Eg skjønar heller ikkje kvifor det er så viktig med endring for folk på nn. (Eg skal ikkje leggje skjul på at eg har halde meg mest på no.) Dei fleste eg kjenner nyttar nn.wikipedia.org eller no.wikipedia.org for å kome seg inn på dei to wikipediaversjonane, men det er mogleg at mine vener er av det merkelege slaget.Floyd 14. april 2006 kl. 02:15 (UTC)
Kvar vart denne diskusjonen av? Eg finn han ikkje på bokmålstinget. Kom det til ein konklusjon? Eg synst nn.wikipedia.org er litt vanskeleg å både hugsa og skriva. Må hugsa både wikipedia namnet, nn og ikkje minst .org. Og tastekombinasjonane er ikkje snille. --Sigbjørn 08:18, 30 oktober 2006 (UTC)
Ordskiftet på no: er arkivert i no:Wikipedia:Tinget/Arkiv_18#Hva_skal_vi_gj.C3.B8re_med_wikipedia.no.3F --Gunnernett 08:48, 30 oktober 2006 (UTC)
Tilbake til prosjektsiden «Wikipedia.no».