Wikipedia:Dagens danske artikkel/15. mai 2005

En avis er en publikation trykt på billigt, tyndt papir, som gør den nem at arbejde med i alle faser af dens korte livscyklus; fremstilling, distribution, læsning, bortskaffelse. Typisk udkommer en avis dagligt (heraf betegnelsen dagblad), hvor den ene dags avis så tænkes at afløse den foregående dags.

Den første danske avis var Den Danske Mercurius. Den var skrevet på vers, og udkom månedligt fra 1660 til 1677, hvor dens udgiver Anders Bording døde. Den næste danske avis var Berlingske Tidende, der startede i 1749. Dengang kom avisen to gange om ugen, og fra 1841 udkom den dagligt.

Historisk set har alle udgivelsestidspunkter været i spil; morgen, formiddag, frokost, eftermiddag og aften. Ændringer i udgivelsestidspunkt er noget man omgås med stor forsigtighed i avisbranchen, men de seneste årtiers trend er gået mod, at skulle der ændres noget, så skulle det gå mod morgenudgivelser.

Der findes ugeaviser, men Weekendavisen står efterhånden tilbage som den eneste landsdækkende ugeavis med seriøst redaktionelt stof i større målestok. Til gengæld eksisterer der en underskov af lokale ugeaviser, som mange gange er kædet sammen med reklamer tilbudsaviser og lokal rubrikannoncering.