Wikipedia:Dagens danske artikkel/Mars 2005

Utvald dansk artikkel-arkiv: 200520062007200820092010201120122013201420152016201720182019202020212022

Dagens danske artikkel for mars 2005 endre

Et arkiv og oversikt over dagens artikler som vart eller kjem til å bli synt på hovudsida

25. mars

Ejer Bavnehøj (staves også Ejer Baunehøj) er Danmarks tredjehøjeste ikke-menneskeskabte punkt 170,35 meter over haveoverfladen.

I nærheden af Ejer Bavnehøj ligger et andet højtliggende punkt, Yding Skovhøj, som når en højde af 172,66 meter over havet inklusive en menneskebygget bronzealderhøj. Uden bronzealderhøjen er Yding Skovhøj en anelse lavere end Danmarks højeste ikke-menneskeskabte punkt, Møllehøj med 170,86 meter, som er 51 cm højere end Ejer Bavnehøj.

Ejer Bavnehøj ligger i den sydlige del af Skanderborg Kommune mellem landsbyerne Riis og Ejer. Det er den mest kendte bavnehøj, hvor man tændte signalbål, for at advare militær og befolkning, hvis fjenden var på vej.

[[Wikipedia:Dagens danske artikkel/{{{M}}} {{{Å}}}|Arkiv]] – Denne artikkelen er dagens artikkel på Wikipedia på dansk


vis - diskusjon - historikk


26. mars

Skoda er en tjekkisk bilproducent. Skoda-fabrikken blev stiftet af de to tjekkiske cykelsmede Laurin og Klement i begyndelsen af 1900-tallet. Oprindeligt var Skoda et cykelmærke, men produktionen blev hurtigt ændret til blandt andet biler. Skoda-værkerne producerede også betydelige mængder våben i perioden før og under Anden Verdenskrig.

Skoda har i alle år været et symbol på design. At Skoda fik et hak i selvtilliden i løbet af den Kolde Krig skyldtes store satsninger inden for design. Teknikken blev dermed nedprioriteret, hvilket ikke gavnede salget og tilliden til Skodas biler. I 1991 blev en stor del af aktierne i Skodas bilfabrik solgt til VAG-koncernen, og logoet for Skodas biler blev ændret. Siden er hele autodivisionen blevet opkøbt af VAG.

Arkiv – Denne artikkelen er dagens artikkel på Wikipedia på dansk


vis - diskusjon - historikk


27. mars

Påske er den største jødiske fest og den vigtigste og ældste kristne fest. Oprindeligt var det en gammel israelitisk fest fra nomadetiden, hvor man fejrede foråret og kvægets frugtbarhed. Festen kommer muligvis fra udvandringen fra Egypten, hvor hver familie slagtede et lam.

Passionsugen eller den stille uge starter med Palmesøndag, hvor Jesus red ind i Jerusalem på et æsel for at fejre den jødiske påske, befolkningen stod da og viftede med palmegrene mens de tog imod ham og hyldede ham som konge og befrier. Skjærtorsdag indstiftede Jesus nadverden, da han indtog det sidste måltid med sine disciple. Dagen hedder skærtorsdag fordi Jesus vaskede disciplenes fødder og gjorde dem rene - også kaldet skær. Langfredag er koncentreret omkring Jesus domfældelse, korsfæstelse og død. Pesach, jødernes påskefest, blev fejret om lørdagen, på sabbatten. Denne dag lå alt stille, men næste dag - søndag var almindelig hverdag. Det var da man opdagede at Jesus ikke lå i sin grav, men var genopstået fra de døde. Påskedag fejres derfor som en glædens dag. 2. påskedag er en dansk helligdag, der ligger som forlængelse af festen omkring påskedag.

Arkiv – Denne artikkelen er dagens artikkel på Wikipedia på dansk


vis - diskusjon - historikk


28. mars

Jack-stik er elektriske stik, som bruges til at forbinde elektroniske apparater, så disse kan udveksle signaler. Disse stik anvendes i tre forskellige størrelser; standard, mini og mikro. De bruges primært til at forbinde elektronisk lydudstyr.

Jack-stik i alle tre størrelser er udformet som et enkelt "stik-ben" med cirkelrundt profil, og dette stikben er inddelt i to, tre eller i nogle tilfælde fire elektrisk ledende zoner, adskilt af isolerende afstandsstykker. Det yderste stykke har en indsnævring, så en fjederlås kan fastholde stikket når det sættes i en dertil indrettet fatning.

Inden telefonnettets automatisering anvendtes jack-stik i meget store antal i de manuelle telefoncetralers centralborde. De var her udsat for megen slitage, samtidig med at der måtte stilles strenge krav til overholdelse af tolerancen på jack-stikkets diameter.

Arkiv – Denne artikkelen er dagens artikkel på Wikipedia på dansk


vis - diskusjon - historikk


29. mars

En drage er et fabeldyr i europæiske eventyr. De fremstilles som regel som onde, og de må bekæmpes med list eller i åben kamp. Drager er meget stærke og farlige. kan ofte spy ild og flyve. Belønningen for drabet på dragen er i nogle historier en skat den ruger over. I andre historier er der en prinsesse, der skal reddes.

Sankt Georg skal ifølge overleveringen have reddet en by fra en drage, der åd får og i mangel af får, jomfruer. Sankt Georg kommer netop som dragen skal fodres med en prinsesse. Han dræber dragen med et enkelt stød af sin lanse. Som belønning giver kongen ham en stor sum penge, men Georg deler pengene ud blandt byens fattige inden han rider videre.

Drager kaldes også ved deres nordisk mytologiske navn Orm, eller Lindorm. I sagnet om Sigurd Fafnersbane er Fafner en ond drage, der spyr gift. Sigurd må bruge både list og styrke for at besejre den.

Arkiv – Denne artikkelen er dagens artikkel på Wikipedia på dansk


vis - diskusjon - historikk


30. mars

Ideen om Korstog for at befri Jesus grav blev oprindeligt udtænkt af Pave Gregor VII. Der kom dog mange krige og misvækstår imellem (Oluf Hungers tid), så det blev først hans efterfølger, pave Urban II, der kom til at virkeliggøre ideen.

Han indkaldte til et kirkemøde i Clermont i november 1095, hvor han blandt tusinder af riddere og i en mægtig folkeskare kom med en brændende opfordring til at befri Kristi grav fra de vantro, og under stor begejstring vedtog man at mødes året efter i Konstantinopel, det nuværende Istanbul.

I juni 1099 nåede man frem og erobrede Jerusalem, som man holdt til 1187.

Korsfarerne drog ofte af sted, primært af personlige grunde, først og fremmest af religiøs overbevisning, men også ønsket om at markere sig som ridder, opnå anerkendelse, eller finde store rigdomme i det mystiske østen har formentlig gjort sig gældende. Korsridderne organiserede sig i ridderordner, f.eks. tempelridderne.

Arkiv – Denne artikkelen er dagens artikkel på Wikipedia på dansk


vis - diskusjon - historikk


31. mars

Ludvig Holberg blev født d. 3. december 1684 i Bergen, Norge - næsten et helt århundrede efter Descartes. Han døde i København i 1754. Holberg var den yngste af seks brødre, og hans far, Christian Nielsen Holber, døde før Ludvig var et år gammel.

Holberg blev uddannet i København og var i mange år lærer ved Københavns Universitet og samtidig med at han forelæste der, skrev han sine berømte komedier.

Han rejste i sin sene ungdom til storbyer i lande som Holland og Frankrig samt til Rom og England. Holbergs rejser har været ham en stor inspiration i hans senere skrivning - de mange indtryk har også modnet ham kunstnerisk og moralsk. Holberg lod sig inspirere af de gamle latinske komedier og franske komedier han havde set i Paris. Hans forfatterskab kan deles op i tre perioder (ikke sat i rækkefølge); den historiske, den poetisk/komiske og den filosofiske.

Arkiv – Denne artikkelen er dagens artikkel på Wikipedia på dansk


vis - diskusjon - historikk


Utvald dansk artikkel-arkiv: 200520062007200820092010201120122013201420152016201720182019202020212022