Wikipedia:Utvald svensk artikkel/Veke 20, 2022

Americana (musikalbum av The Offspring)

Americana är det amerikanska punkrockbandet The Offsprings femte studioalbum, släppt 1998. Bandets grundare Dexter Holland ville skapa ett album som var ett mellanting mellan Smash och Ixnay on the Hombre.

I sitt låtskrivande var Dexter Holland avslappnad och han kände inte samma press som han hade gjort inför Ixnay on the Hombre. Holland inspirerades mycket av en skev och dysfunktionell bild av amerikansk kultur och under arbetet med Americana uppvisade han en ”onaturlig nyfikenhet” för pratshower. Under inspelningen utvecklades Americana till ett konceptalbum, där några av dess teman behandlar människor som i allmänhet inte längre tar ansvar för sina handlingar, tonårsångest och frigörandet från auktoriteterna. Greg K. poängterade dock att låtarna på Americana inte skulle tas på för stort allvar och att de inte skulle ses som vare sig politiska eller värdeladdade utan enbart som underhållning.

Americana fick huvudsakligen positiva reaktioner när det lanserades. Några recensenter ansåg att The Offspring hade lyckats bra med att hitta en balans mellan sina punkrocksrötter och sina mer kommersiella radiolåtar på albumet. Andra recensenter var mer kluvna till Americana och det har beskrivits både som ”motbjudande” och ”värdelöst”. Läs mer …