Wikipedia:Vekas bokmålsartikkel/Veke 26, 2012

Mossefossen og Moss Jernverk sommeren 1800, akvatint av J.W. Edy. En av de viktigste grunnene til at jernverket ble lagt til Moss var fossekraften.

Moss Jernverk ble grunnlagt i 1704 og var i mange år Moss' største bedrift. Med kraft fra Mossefossen ble malm hovedsakelig fra Arendalsfeltet smeltet og bearbeidet til en rekke produkter. Fra midten av 1700-tallet var verket Norges ledende rustningsbedrift og støpte hundrevis av tunge kanoner i jern. Norges første valseverk for jern ble også anlagt der.

Moss Jernverk hadde flere fremtredende eiere, blant dem Bernt Anker og Herman Wedel-Jarlsberg, og verkets administrasjonsbygning, den såkalte Konvensjonsgården, ble brukt for å forhandle frem Mossekonvensjonen i 1814. Ved midten av 1800-tallet møtte verket økt konkurranse fra svenske og engelske jernverk; stigende priser på trekull var også ødeleggende for lønnsomheten – jernverksdelen ble lagt ned i 1873. Moss Jernverk ble solgt for 115 000 spesiedaler i 1875, og området verket lå på ble overtatt av det som etterhvert ble emballasjefabrikken Peterson, som fremdeles benytter det. Les mer…