Wikipedia:Vekas bokmålsartikkel/Veke 31, 2006

Jose Rizal, filippinsk nasjonalhelt

José Protacio Rizal y Alonzo (født 19. juni 1861 i Calamba, Laguna, Filippinene, henrettet 30. desember 1896 i Manila) er en av Filippinenes største nasjonalhelter. Han var lege, maler, skulptør, dikter, dramatiker og forfatter. Han var svært språkmektig og kunne tale omlag 20 språk.

José Rizal er særlig kjent for de to romanene Noli Me Tangere (1887) og El Filibusterismo (1891, utgitt i Gent i Belgia og skarpere enn Noli). De beskrev filippinernes sosiale kår under det spanske kolonistyre. Disse to bøkene spilte en vesentlig rolle for fremveksten av filippinsk nasjonalbevissthet og samhørighetsfølelse.

Rizal ønsket reformer, og var ingen agitator for politisk uavhengighet. Som en av lederne for propagandabevegelsen blant filippinske studenter i Spania bidro han med artikler til avisen La Solidaridad i Barcelona, der han gikk inn for den følgende dagsorden: At Filippinene ble gjort til en spansk provins; Representasjon i Cortes (det spanske parlament); Filippinske sogneprester fremfor spanske augustinere, dominikanere og fransiskanere; Forsamlings- og ytringsfrihet; og Like rettigheter under loven for både filippinske og spanske saksøkere. Les mer...