Wikipedia:Vekas danske artikkel/Veke 3, 2011

En polsk speider

Spejderbevægelsen er en verdensomspændende ungdomsorganisation, som blev stiftet af Lord Baden-Powell, da han i 1907 tog 21 drenge med på lejr til øen Brownsea Island. Formålet med bevægelsen er at udvikle og opdrage børn og unge til ansvarlige mennesker. Væsentlige metoder hertil er friluftsliv og patruljesystemet. Den oprindelige spejderbevægelse var kun for drenge, mens den tilsvarende for piger blev stiftet i 1910. I 2007 var der tilsammen over 38 millioner drenge- og pigespejdere i 216 lande.

Spejdere er sædvanligvis fra 6-7 år til 23-25 år og kan herefter fortsætte som ledere, hjælpere eller i specialenheder for voksne. Spejdere tager på spejderlejre hele året. Tit arrangeres der store internationale spejderlejre kaldet jamborees.

Spejderbevægelsen beskæftiger sig med spejdermetoden, der er et program bestående af uformel undervisning med vægt på praktiske, udendørs aktiviteter. Et andet letgenkendeligt karakteristisk træk er spejderuniformen. Alle spejdere har et tørklæde og i nogle lande bruges også felttogshatte eller lignende hovedbeklædning. Læs mere