Wikipedia:Vekas danske artikkel/Veke 32, 2007

{{{2}}}

Amerikas Forenede Stater, på dansk normalt omtalt som USA (engelsk: United States of America), er en demokratisk forbundsrepublik, hvis største del er beliggende i det centrale Nordamerika, afgrænset på hver side af henholdsvis Atlanterhavet og Stillehavet og grænsende til Canada mod nord og Mexico mod syd. Det er en union med 50 stater, 1 føderalt distrikt og 14 territorier. Hovedstaden er Washington D.C. og landet rummer desuden en række andre kendte byer som New York, Los Angeles og Chicago.

USA er med sine mere end 9,6 millioner km² det tredjestørste land i verden og er ligeledes verdens tredjefolkerigeste land med mere end 300 millioner indbyggere.

USA's militære, økonomiske samt kulturelle og politiske indflydelse øgedes op gennem det 19. og det 20. århundrede, og efter Sovjetunionens opløsning ved slutningen af den kolde krig stod USA tilbage som verdens eneste supermagt. I dag har USA stor indflydelse på stort set alle større beslutninger i verden, bl.a. som permanent medlem af FN's sikkerhedsråd. Læs mere