Wikipedia:Vekas danske artikkel/Veke 52, 2007

90-års-fødselsdagen (orginaltitel: Der 90. Geburtstag eller Dinner for One) er en komisk sketch oprindeligt skrevet af den britiske forfatter Lauri Wylie til engelsk teater i 1920'erne. En opførelse af sketchen med de engelske komikere Freddie Frinton og May Warden i rollerne som hhv. butleren James og Miss Sophie, instrueret af Heinz Dunkhase, blev optaget af den tyske tv-station Norddeutscher Rundfunk (NDR) i 1963.

Sketchen er blevet et traditionelt indslag i tv-programmet nytårsaften i mange lande, bl.a. i Danmark, Grønland, Australien, Tyskland, Finland, Sverige, Østrig, Schweiz, Sydafrika, Luxembourg og Estland. På dansk tv vises sketchen på DR1 hver nytårsaften. Især i Tyskland, Østrig og Schweiz nyder sketchen nærmest kultstatus, og på den schweiziske lokal-tv-station TeleBärn bliver sketchen sendt en gang i timen nytårsaften. I Norge byder traditionen at den sendes lillejuleaften.

90-års-fødselsdagen har været optaget i Guinness Rekordbog som den hyppigst genudsendte fjernsynsproduktion i verden, men pudsigt nok er sketchen næsten helt ukendt i engelsktalende lande. I 2003 kunne sketchen fejre 40 års jubilæum og den danske tv-producer Paul Anthony Sørensen stod bag den internationale dokumentar Dinner For One, hvor man følger klimakset nytårsaften foran fjernsynet i otte nationer samt møder efterkommerne til Freddie Frinton ("James") og May Warden ("Miss Sophie"). Dokumentaren blev nomineret til Rose d'or i 2004. Læs mere