Zelenogorsk i St. Petersburg

Zelenogorsk (russisk Зеленого́рск, finsk Terijoki) er ein by i Kurortnyj-distriktet i Sankt Petersburg i Russland med om lag 12 000 innbyggjarar. Han ligg ved Finskebukta, rundt 50 km nordvest for sentrum av St. Petersburg.

Zelenogorsk
Зеленогорск
Horisonten til Zelenogorsk
Horisonten til Zelenogorsk
Byåpenet til Zelenogorsk
Byvåpenet til Zelenogorsk


Plassering
Zelenogorsk i St. Petersburg is located in Russland
Zelenogorsk i St. Petersburg is located in Leningrad oblast
Styresmakter
Land Russland
Føderasjonssubjekt St. Petersburg
Geografi
Innbyggjarar
 - Totalt (2003)

12 000
Koordinatar 60°12′N 29°42′E / 60.200°N 29.700°E / 60.200; 29.700
Tidssone
- Ved sommartid
MSK (UTC+3)
MSD (UTC+4)
Diverse annan informasjon

Historie endre

 
Finskebukta ved Zelenogorsk

Staden Terijoki (opphavleg Tervajoki) høyrte i starten inn under busetnaden Kivinebb, som første gong er nemnt i historiske kjelder i 1445. Fiskarlandsbyen Terijoki har vore kjend sidan 1700-talet.

Etter den store nordiske krigen hamna byen i 1721, saman med Ingermanland, for første gong under Russland. Som ein del av Storhertugdømet Finland låg han under russisk styre heilt fram til slutten av tsarriket. Byen var i denne tida kjend som eit sjøbad og feriestad for dei meir velståande petersburgarane, særskild etter opninga av jernbanen til Viborg. Det er estimert at folkesetnaden i byen på nokre få tusne auka til over 50 000 om sommaren.

Etter at Lenin i 1917 erklærte Finland som suveren stat, var byen den sørlegaste i den unge republikken. I den finsk-sovjetiske vinterkrigen i 1939/40 vart Terijoki erobra av den raude armeen og byen vart sete for ein stalinistisk finsk marionett-regjering under Otto Ville Kuusinen. I 1944 vart byen endeleg lagt under Sovjetunionen. Etter den andre verdskrigen vart den opphavlege finske folkesetnaden i Terijoki evakuert og erstatta av russarar og andre folk frå Sovjetunionen.

I 1946 fekk Terijoki bystatus og i 1948 vart namnet endra til Zelenogorsk.

Økonomi og næringsliv endre

Zelenogorsk er i dag ein av dei største helse/rekreasjonsstadane i Sankt Petersburg-regionen. Byen og området rundt har mange kurbad, rekreasjonssenter og sommerleirar for barn. Byen har ingen viktige industriar.

Bakgrunnsstoff endre