Det kongelege svenske kunstakademiet

Det kongelege svenske kunstakademiet, svensk Kungliga Akademien för de fria konsterna eller Konstakademien er ein institusjon til fremje av kunst og arkitektur i Sverige. Akademiet ligger i Fredsgatan 12 i Stockholm. Det blei skipa i 1735.

Det kongelege svenske kunstakademiet i Fredsgatan 12 i Stockholm.

Fram til 1978 var kunstakademiet forbunde med Kungliga Konsthögskolan. Kunsthøgskulen er no underlagt Högskoleverket som andre svenske høgskular, medan akademiet har fått tilbake ei friare stilling.

Kunstakademiet byrja som undervisningsstad i 1735. Visjonen om eit akademi etter fransk mønster, som møtestad for kunstnarar og kunstkjennarar, blei realisert i 1768. Det første møtet av denne typen blei halde dette året, og kong Gustav III skreiv dei første statuttane i 1773. Enden av 1700-talet er rekna som ein gullalder for akademiet.

Akademiet fekk sitt noverande namn, Kungliga Akademien för de fria konsterna, i 1810. Det blei opna for kvinner i 1864. I 1870 flytta det til eit eige hus i Fredsgatan 12 som var donert av Gerhard Meyer. Namnet hans er bevart i kunstutdanningens kjælenavn Mejan, som også er navn på skolens elevgalleri.

Medlemmar av akademiet blir valde inn for livstid. Det har både ordinære medlemmar, æresmedlemmar og utanlandske medlemmar.

Kjelder endre

Bakgrunnsstoff endre