Hovudside

Velkomen til Nynorsk Wikipedia
– eit fritt oppslagsverk som alle kan redigera.
I dag er det 27. november 2023 (oppdater)


Nynorsk Wikipedia har no 167 833 artiklar


T-Bone Walker i 1972.

«Call It Stormy Monday (But Tuesday Is Just as Bad)» (ofte berre kalla «Stormy Monday») er ein song skriven og spelt inn av den amerikanske elektrisk gitar-pioneren T-Bone Walker. Han er ein langsam 12-taktsblues framført i West Coast blues-stil med Walker sin mjuke, klagande vokal og særprega gitarspeling. I tillegg til at songen vart ein hit i 1948, inspirerte han B.B. King og andre til å byrje å spele elektrisk gitar.

«Stormy Monday» vart den mest kjende og mest innspelte songen til Walker. Han er ein av dei mest populære bluesstandardane, og det er spelt inn mange utgåver av han. Songen er inkludert i Grammy Hall of Fame, Rock and Roll Hall of Fame og Blues Foundation Hall of Fame, i tillegg til at han er bevart i amerikanske Library of Congress sitt National Recording Registry. Les meir …


Dagens skandinaviske artikkel
Locatelli.

Pietro Locatelli (1695–1764) var en italiensk fiolinvirtuos og komponist.

Som 16-åring reiste Locatelli til Roma hvor han kan ha studert under Arcangelo Corelli. Etter rundt ti år i Roma reiste han på en lang konsertreise gjennom Europa før han i 1729 slo seg ned i Amsterdam.

Locatelli skrev hovedsakelig for fiolin, fiolinkonserter, fiolinsonater, en cellosonate, triosonater, tolv concerti grossi og en samling fløytesonater. Locatellis tidlige stil er inspirert av Corelli, senere verk ligger nærmere Antonio Vivaldi. Locatelli var en viktig fiolinteknisk nyskaper og en forløper for Niccolò Paganini. ► Les mer her.

Systerprojekt
Commons
Felles medialager
Wikinytt
Frie nyhende
Wiktionary
Ordbok og synonymordbok
Wikifrasar
Frie sitat
Wikibøker
Frie bøker
Wikikjelda
Frie kjeldetekstar
Wikispecies
Artskart
Wikiversity
Frie læremiddel
Meta-Wiki
Wikimedia
Wikidata
Fri kunnskapsbase
Wikivoyage
Fri reisehandbok
Dagen i dag
Visste du at …
... Ragundasjön er ein tidlegare innsjø i Sverige som vart tømd på katastrofalt vis i 1796?
... den spanske admiralen Blas de Lezo vart kalla «halvmannen» (mediohombre) fordi han i tre forskjellige militære slag mista venstrefoten, venstre auga og høgre armen?
... kronisk bronkitt helst rammar tobakksrøykjarar og folk frå byar med mykje luftforureining?
... sjukdommen pest, som låg bak Svartedauden i Noreg, framleis har ein insidens på ni tilfelle pr. 100 000 innbyggjarar på Madagaskar?
... quechua var språket til inkafolket, og enno vert tala av 8-9 millionar menneskje i Andesregionen?
Tilfeldige fakta frå nokre av artiklane våre
Temasider
Om Wikipedia
Wikipedia er det største prosjektet til stiftinga Wikimedia. Oppslagsverket er fritt til å bruka her og elles. Det baserer seg i stor grad på dugnad, både når det gjeld skriving og retting, og du er velkommen til å delta. To av utgåvene er på norsk; denne nynorske wikipediaen og Wikipedia på bokmål og riksmål med meir enn 600 000 artiklar. Wikipedia finst også på nordsamisk. Wikipedia er støtta av gåver frå brukarane sine, og me tek gjerne imot bidrag.

Grunnprinsipp Spørsmål og svar Hjelp Skriva Endra Arbeidskontoret Samfunnshuset Kontakt

Språk