Sierra de Aralar

Sierra de Aralar er ei fjellkjede nord i Spania som grovt sett skil provinsane Gipuzkoa og Navarra. Fjellkjeda er populært for turgåing og andre utandørsaktivitetar.

Aralarfjella
fjellkjede
Aralar.jpg
Land Flag of Spain.svg Spania
Regionar Gipuzkoa, Navarra
Høgaste punkt Aldaon
 - høgd 1 411 moh.
 - koordinatar 43°20′23″N 2°1′59″W
Geologi Karst

Sierra de Aralar
43° N 2° W
Wikimedia Commons: Aralar

Ho dekkjer eit areal på 208 km² og består av eit karstmassiv med mange forskjellige steinformasjonar, raviner og grotter som er kjelde til mange baskiske segner, folketru og soger. Mange av desse sogene vart samla av antropologen Jose Miguel Barandiaran, som vart fødd i området i byen Ataun. Kalksteinformasjonane dannar mange holrom og kammer fylte med vatn, og nokre av desse er opne for turistar, som Mendukillo-grotta ved landsbyen Astitz.

I tillegg finst mange små dolmenar, steinsirklar og andre førhistoriske spor i området, 17 i Gipuzkoa og 44 i Navarra. Desse har støtta opp om den mytiske karakteren området har hatt for det baskiske folket.

Helgenskrinet Aralarko San Migel Santutegia (Santuario de San Miguel de Aralar på soansk) frå 900-talet, husar ein kjend statuett av St. Mikael, og ligg i sørenden av massivet nær byen Uharte-Arakil.

FjelltopparEndra

Dei viktigaste fjelltoppane er:

Plante- og dyrelivEndra

Vegetasjonen i området består hovudsakleg av bøk og er typisk for atlanterhavssida av Den iberiske halvøya.

Av dyreliv finn ein bisamspissmus, lammegribb, alpekråke, ringdue, salamander, snømarkmus og svartspett.

Delen av fjellkjeda som ligg i Gipuzkoa har vore ein del av eit naturreservat sidan 1994. Det dekkjer eit område på 10,97 km².

BakgrunnsstoffEndra

KjelderEndra