Wikipedia:Utvald bokmålsartikkel/Veke 26, 2020
Curaçao er et land i Karibia, like utenfor kysten av Venezuela. Det har 160 337 innbyggere (2017), og et areal på 444 km². Willemstad er hovedstad. Curaçao er et flerkulturelt samfunn der det tales flere språk. Papiamento, nederlandsk og engelsk er offisielle språk. Flertallet er katolikker.
De første som bosatte seg på øya, kom fra det søramerikanske fastlandet omkring 2900 f.Kr. Spanierne kom til øya i 1499 og tvang folket som bodde der til Hispaniola. Øya har halvtørt klima og er ikke egnet til jordbruk i stor skala med plantasjedrift slik andre øyer i Karibia fikk under europeisk herredømme. Fra 1640-årene til 1713 var øya knutepunkt for slavehandelen i Karibia. Da Shell startet oljeraffineri i 1920, skapte det store økonomiske ringvirkninger, innvandring og stor befolkningsøkning. Opptøyene i 1969 førte til store sosiale endringer og økt deltakelse for det afrikanskættede flertallet i samfunnsliv og politikk. Deres språk, papiamento, har fått økende anerkjennelse.
Landet er en del av Kongeriket Nederlandene, sammen med Nederland, Aruba og Sint Maarten. Curaçao styrer seg selv på de fleste områder, men utenriks- og forsvarspolitikken er et fellesanliggende dominert av Nederland. Les mer her.