Wikipedia:Utvald bokmålsartikkel/Veke 51, 2013

Korset er det mest brukte kristne symbolet.

Kristne symboler er symboler som forekommer i kristendommen og uttrykker kristne ideer. Slike symboler omfatter særlig visuelle tegn og allegoriske bildeframstillinger i kirkekunst og kristen liturgi, men også for eksempel handlinger og hendelser.

Symbolbruken i den tidlige kristendommen ble kun forstått av de som var med kirkefellesskapet. Etter at religionen ble lovlig i Romerriket gjennom Milanoediktet i år 313, ble symbolikken mer gjenkjennlig. Kristendommen har lånt vanlige symboler fra flere historiske perioder og mange geografiske områder.

Det mest sentrale symbolet innen kristendomen er korset. Andre viktige symboler er ulike fremstillinger av Jesu navn, symbolske fremstillinger av treenigheten eller personenen som utgjør denne, symboler for sakramenter samt ulike symboler for viktige personer i kirkehistorien.

Kristne har stort sett ikke praktisert bildeforbudet i Det gamle testamente. Likevel har tidlige jødekristne og enkelte moderne konfesjoner til en viss grad valgt å følge dette forbudet; de har dermed ikke tatt i bruk figurative bilder av respekt for og lydighet under dekalogens forbud mot avgudsdyrkelse og avgudsbilder. Les mer...