Wikipedia:Utvald svensk artikkel/Veke 5, 2012
Kvarstadsbåtarna var de norska handelsfartyg som låg i svenska hamnar vid det tyska angreppet på Norge den 9 april 1940, och som både den norska exilregeringen i London och den tyska ockupationsregeringen i Oslo gjorde anspråk på. Dragkampen mellan de krigförande parterna ledde till att båtarna belades med kvarstad, och inte fick lämna svenskt vatten förrän juridiska oklarheter utretts i svensk domstol.
De norska handelsfartygen påverkade också Sveriges önskan att vara neutralt, framförallt i samband med kvarstadsbåtarnas två dramatiska försök att bryta igenom den tyska Skagerrakspärren till England, Operation Rubble och Operation Performance.
Vid förhandlingarna kopplades frågan om kvarstadsbåtarnas möjlighet att lämna svenskt vatten också till frågan om lejdtrafiken, det vill säga tillåtelse för vissa svenska handelsfartyg att passera de krigförandes minfält i Nordsjön och Skagerrak. Eftersom kvarstadsbåtarna lastades med för de allierade viktiga varor från Sverige, framförallt kullager, så var det också av stor betydelse för tyskarna att hindra dem från att nå fram med sin last. Läs mer …