Wikipedia:Vekas bokmålsartikkel/Veke 39, 2010

Rådhuset i Helsingfors er bygget i 1833

Finlands kommuner (svensk kommun, finsk kunta) er 342 i tallet, fordelt på 20 landskap i Finland. Alle kommunene i Finland er styrt av en folkevalgt forsamling, og har oppgaver innen utdannelse, sosial- og helsetjeneste og tekniske tjenester. Kommunestyret delegerer myndighet i den daglige drift til kommunstyrelsen / kunnanhallitus. En kommundirektör / kunnanjohtaja tilsvarer den norske rådmannen. I byene kalles kommunedirektøren stadsdirektör. Kommunenes arbeidsformer er regulert i Finlands kommunelov. Kommunestyrene velges hvert fjerde år i egne kommunevalg.

Enkelte av kommunens tjenester utføres i samarbeid med andre kommuner i samkommuner, særlig innenfor helse og sykehus. Hver av landets tyve landskap har sitt landskapsforbund (sv. landskapsförbund, fi. maakuntaliitto) som fungerer som en samkommune.

Antall kommuner har sunket fra 518 i 1970. Av dagens 342 kommuner regner 108 seg som bykommuner. Artikkelen er en liste over kommunene, med svenske og finske navn, innbyggertall og tilknytning til landskap. Les mer …