Wikipedia:Vekas danske artikkel/Veke 37, 2012

Bydelen Nuussuaq i Nuuk set fra luften

Nuuk (grønlandsk for næsset, dansk navn: Godthåb) er hovedstaden og den største by i Grønland. Byen, der har 16.181 indbyggere (2012), blev grundlagt i 1728 af den dansk-norske præst, Hans Egede, der blev sendt til Grønland af den danske konge for at finde nordboerne. Imidlertid var nordboerne ikke længere i Grønland. Hans Egede mødte i stedet de grønlandske inuitter, der havde haft bopladser i Nuuk-området i århundreder.

Nuuk ligger ved mundingen af det vidstrakte fjordsystem Nuup KangerluaGrønlands vestkyst cirka 240 kilometer syd for polarcirklen. Nuuk er hovedbyen i Sermersooq Kommune - den næststørste af fire grønlandske storkommuner, der blev etableret ved kommunalreformen den 1. januar 2009. Sermersooq Kommune er på størrelse med Frankrig og har cirka 21.000 indbyggere.

Byen består af tre store bydele. Den ældste er midtbyen, og her finder man kommunens og Grønlands Selvstyres centraladministrationer. Byens butikker, cafeer, spisesteder og kulturelle institutioner ligger også her. De to andre er Nuussuaq, der blev etableret i slutningen af 1970'erne med lavt etagebyggeri i skarpe farver, og Qinngorput, der stammer fra 2003 og er den moderne bydel. Læs mere