Wikipedia:Vekas danske artikkel/Veke 52, 2012

Gletsjeren Schlatenkees i de Østrigske Alper

En gletsjer er en stor ismasse, der opstår på landjord, og som på grund af gravitationen bevæger sig, uhyre langsomt, hvorunder den undergår en indre deformation. For at være en en gletsjer skal ismassen have et areal på mindst 0,1 km² og være mindst 50 m tyk, men de fleste gletsjere er langt større end dette.

I kolde områder af verden er der en vis landhøjde, der kaldes snelinjen. Sne, der falder over denne linje, smelter kun delvis, og der ophobes derfor store snemængder. Den nederste del af denne sne omdannes til is, som glider ned af skråningerne. Dette sker først meget langsomt, men efterhånden når isen ned i mildere egne, hvor den begynder at smelte. Hastigheden af gletsjernes bevægelse er forskellig; laplandske gletsjere bevæger sig fx med 10-40 m om året.

Når gletsjerne bevæger sig ned ad skråningerne, er de med til at forme landskaberne, hvor de findes. Således kan de bevirke at selv store sten og klippestykker føres ned til bunden af gletsjerne. Her ophobes disse materialer og kan danne en vold. Samtidig skures skråningerne, som gletsjerne bevæger sig ned ad, efterhånden ganske glatte.

De fleste gletsjere findes i polarområder som Grønland, Lapland, Island og Alaska, men også i Norge, Alperne og Himalaya findes betydelige gletsjere. Læs mere