Antelias

Antelias (arabisk أنطلياس; armensk Անթիլիաս) er ein by i Libanon. Han ligg kring 5 km nord for Beirut. Innbyggjarane er hovudsakleg kristne og include armenarar (hovudsakleg apostoliske kristne), maronittar, gresk-katolikkar og gresk-ortodokse .

Antelias
أنطلياس
by
Holy See of Cilicia.jpg
Land Flag of Lebanon.svg Libanon
Guvernement Libanonfjella guvernement
Distrikt Matn distrikt
Koordinatar 33°55′0″N 35°36′0″E
Tidssone EET (UTC+2)
 - Sommartid EEST (UTC+3)
Retningsnummer +961
Kart
Antelias
33°55′0″ N 35°36′0″ E
Lebanon location map.svg
Locator Red.svg
Wikimedia Commons: Antelias

EtymologiEndra

Namnet er opphavleg gresk, ἀντήλιος – frå ἀντί (anti) og ἥλιος (helios) «sol» – og tyder «vender mot sola».

KommuneEndra

Kommunen Antelias - Naqqach ligg i Matn. Antelias - Naqqach ligg 8 km frå Beirut, hovudstaden i Libanon. Han ligg 10 meter over havet og har eit areal på 1,93 km².[1]

GeografiEndra

 
St. Gregorius opplysaren-kyrkja (1940)

Antelias består av ei frodig kystslette og nokre årsar lenger aust. Det ligg òg ei smal slette på begge sider av Antelias, som spring ut frå ei nærliggande kjelde (Fawar) og går frå aust til vest og ut i Middelhavet.

Tidlegare var kystsletta hovudsakleg planta med appelsin- og banantre, og det var lite utbygging her. På grunn av urbanisering er dei fleste grøne områda erstatta av bustader og handelsbygg.

Antelias vert rekna som porten inn til dei øvre Matn-regionane. Matn er eit av dei mest velståande områda i Libanon, inkludert fleire fabrikkar, kjøpesenter og skular.

Antelias ligg mellom Beirut og byen Jounieh og kystvegen har kvar dag stor trafikk.

TurismeEndra

Antelias har ein stor marina og ei strand som mange vitjar frå områda rundt. Garden Tower var det første hotellet som vart bygt i Antelias-området.

KjelderEndra