DNT - Edru Livsstil

DNT - Edru Livsstil, tidlegare Det Norske Totalavholdsselskap (forkorta DNT), er ein norsk organisasjon som arbeider for totalfråhald frå alkohol og rusmiddel, og for fred og menneskeverd. DNT er den eldste fråhaldsorganisasjonen i Norden.

Valentin Kielland sin statue av Asbjørn Kloster, grunnleggjaren av Det Norske Totalavholdsselskap, som vart avduka i Stavanger 1912.

Organisasjonen vedtok på sitt landsmøte i 2015 å endre namn frå Det Norske Totalavholdsselskap til DNT - Edru Livsstil.[1]

Soge endre

Den første norske avholdsforening vart skipa av kvekaren og læraren Asbjørn Kloster i Stavanger i 1859. I 1875 vart DNT ein landsfemnande organisasjon under namnet han har i dag med Asbjørn Kloster som leiar. Hovudkontoret vart i Oslo og dei starta å gje ut medlemsbladet Menneskevennen.

Det Norske Totalavholdsselskabs Ungdom (DNTU), som vart skipa i 1924, slo seg saman med Noregs Godtemplar Ungdomsforbund (NGU) i 1992 og danna ungdomsorganisasjonen Juvente.

Det Norske Totalavholdsselskaps Barneforbund (DNTB) slo seg i 2009 saman med IOGT Junior, og skipa Junior- og barneorganisasjonen Juba.

Sjå òg endre

Kjelder endre

  1. «Nå kommer to spennende år», Edru Livsstil (på norsk bokmål), 20. august 2015, arkivert frå originalen 8. desember 2019, henta 8. desember 2019 

Bakgrunnsstoff endre