Diskusjon:Saturn (planet)

"Mye" retta til "mykje" endre

Det er faktisk lov å skriva "mye" på nynorsk! Den opphavlege mye-brukaren må gjerne bytta det tilbake, ellers kan det stå som det er nå. -- Ranveig 15. jan 2005 kl. 22:41 (UTC)

Ja, Ranveig har heilt rett. Orsak viss eg endra tilsikta bruk av "mye"! Eg gissa at det var ufullstendig omsett frå bokmål, i likheit med "dem", men kanskje tok eg feil. Eg skal sjølvsagt ikkje insistera på "mykje", når "mye" er ei godkjend form.
--Verdlanco (diskusjon) 16. jan 2005 kl. 00:00 (UTC)
Jeg har oversatt rett fra engelsk, og det hender at jeg oversetter feil (jeg er språknøytral, men bruker mest bokmål til vanlig da jeg skriver raskest på det). Oversettingsfeil er «dem» eksempel på. «Mye» derimot bruker jeg med vilje. Samme med kløyvd infinitiv. «-lig» i steden for «-leg» har jeg ikke giddi å prøve å bruke engang. «Noen» blir retta til «nokon». «Bare» blir retta til «berre». Jeg har også fått retta «blir» til «vert». Jeg har utrulig lyst til å redigere bort all bruk av garpegenitiv på nynorsk wiki, men gjør det ikke... men skjønner hvorfor folk vil rette på meg. Hvis det er en form av nynorsk (læreboknormalen?) vi skal bruke her hadde jeg satt pris på å ha ei side med retningslinjer.
--Kristian André 16. jan 2005 kl. 00:57 (UTC)
Mykje og mye er greitt, -lig/-leg er greitt, noen/nokon er greitt, bli/verte/verta, blir/vert, blei/vart og blitt/vorte er greitt, kløyvd infinitiv er greitt, boka/boki er greitt og så vidare. Eg tykkjer no personleg at garpegenitiv er greitt òg, forresten... Delt bøying av typen bli-blir-vart-vorte er elles bra òg. Trur ikkje du bør ta det for tungt om nokon rettar på språket ditt (og mitt og Verdlanco sitt og Ranveig sitt og så vidare) — men diskusjon om språket er bra sidan vi alle kan lære av det. :-) -- Olve 16. jan 2005 kl. 03:41 (UTC)
Tar det ikkje tungt nei. Men eg likar ikkje å lage meir arbeid ut av dette enn naudsynt. Det er jo mye enklare for meg å skrive «mykje» med ein gong enn at andre skal måtte bruke tid og krefter på å rette «mye» til «mykje». Bare (berre?) likar å ha ting klart.
Absolutt bra å diskutere språk ja, kan noen lære meg håssen eg skal sjå forskjell mellom «de» og «dykk»?
--Kristian André 16. jan 2005 kl. 04:01 (UTC)
Greitt spørsmål det, om eg forstår deg rett... Om det svarar til du i eintal, så er det de i fleirtal, men om det svarar til deg i eintal, så heiter det dykk. -- Olve 16. jan 2005 kl. 09:22 (UTC)

Det vi/me kunne tatt/teke ein diskusjon på, er om vi/me skal halde oss til "læreboknormalen" med hovudformer og jamstilte/jamstelte former, eller og tillate oss å bruke tillatte/tillatne sideformer (klammeformer). Fordelen med å opne for alle former i nynorskrettskrivinga, som "tatt" ova(n)for, er at kvar enkelt av oss kan legge/leggje/legga/leggja nynorsken sin veldig tett opp til eige talemål. Ulempen kan vere/vera at mangfaldet kan bli/verte/verta så stort at det verkar forvirrande på dei som les, til dømes skole/skule-elevar som bruker/brukar oss som oppslagsverk. Eg trur vi bør ha ei språkpolitisk linje for dette arbeidet, som går på å halde oss inna(n)for læreboknormalen, det vil seie hovudformer og jamstilte/-stelte former. Det er mykje/mye valfridom om ein unngår klammeformene og. (I dette vesle stykket er berre/bare "tatt","tillatte", "legge/legga" utan j, og "bare" klammeformer, resten er jamstilte/-stelte hovudformer....) Her ligg det elles ei nynorskordlite på nett [1] --Erling 16. jan 2005 kl. 10:38 (UTC)

Denne diskusjonen passar betre (og er lettare å finna) på Samfunnshuset, og er kopiert dit. -- Ranveig 16. jan 2005 kl. 13:13 (UTC)

Tilbake til siden «Saturn (planet)».