Wikipedia:Dagens danske artikkel/11. april 2005

Nelson Rolihlahla Mandela (født 18. juli 1918) er en tidligere sydafrikansk præsident og var en af landets førende anti-apartheid-aktivister. Han tilbragte sin barndom i kongedømmet Tembu før han begyndte på en juridisk karriere.

Som ung blev Mandela involveret i den politiske modstand mod det hvide mindretalstyres nægtelse af politiske, sociale og økonomiske rettigheder til det sorte flertal. Han blev medlem af African National Congress (ANC) i 1942. Efter National Partys valgsejr i 1948, med et apartheid-program indeholdende raceadskillelse, blev Mandela en forgrundsfigur i ANC. I 1961 blev Mandela leder af ANCs væbnede fløj. I august 1962 blev han arresteret og fængslet i fem år for ulovlige udenlandsrejser og opfordring til strejke. I juni 1964 blev han dømt igen, denne gang på livstid, for sin deltagelse i planlægning af væbnet kamp.

Efter at have afslået at blive løsladt mod at forsage væbnet kamp (februar 1985), forblev Mandela i fængsel indtil februar 1990, hvor vedvarende kampagner fra ANC og internationalt pres førte til frigivelsen den 11. februar. Mandela og præsidenten F.W. de Klerk delte Nobels fredspris i 1993.

Arkiv – Denne artikkelen er dagens artikkel på Wikipedia på dansk