Wikipedia:Utvald svensk artikkel/Veke 34, 2012

Margaret Thatcher

Margaret Thatcher, född 1925, är en brittisk politiker som var partiledare för det konservativa partiet 19751990 och Storbritanniens premiärminister 19791990.

Thatcher är den person som suttit längst som brittisk premiärminister sedan Gladstone, och den med den längsta sammanhängande tiden på posten sedan Lord Liverpool i början av 1800-talet. Hon är också den enda kvinnan som har varit premiärminister och ledare för ett stort politiskt parti i Storbritannien. Thatcher anses allmänt som en av de viktigaste brittiska politikerna under det senare 1900-talet. Hon har tenderat att väcka både starkt stöd och starkt motstånd.

Thatchers anhängare hävdar att hennes ekonomiska politik ledde till ett ekonomiskt uppsving för Storbritannien, som länge varit i ekonomisk kris. Hennes motståndare var ofta kritiska till vad man uppfattade som sociala nedskärningar. Enligt vissa gynnade hennes politik i slutändan främst de välmående grupperna i samhället, medan mer utsatta människors situation försämrades.

Thatchers politik har stundtals benämnts som thatcherism. Läs mer …