Wikipedia:Vekas bokmålsartikkel/Veke 51, 2006

W. Peters maleri Stormangrep på fiskerlandsby (1895)

Frelsesarmeen er en kristen organisasjon grunnlagt av Catherine og William Booth i London 1865 (under navnet Christian Mission, begrepet Salvation Army, det vil si Frelsesarmeen ble tatt i bruk i 1878). Et av William Booths motto var «Soup, soap and Salvation». «Suppe, såpe og frelse», i den rekkefølgen. Et menneske som ikke hadde mat tenkte ikke på Gud, det kjente bare sin sultne mage. Et menneske som var skittent turde ikke gå i en kirke. Når mennesket hadde fått dekket sine grunnleggende behov, kunne det bli frelst.

Armeen utviklet raskt en militær oppbygging, ett eget militært språk, de begynte å bruke uniform og militære titler. William Booth hadde vært generalsekretær, men ble nå General.

Frelsesarmeen kom til Norge i 1888. Den første menigheten ble lagt til Kristiania, den andre til Arendal. Frelsesarmeen ble i sin tid ansett som den største kristne vekkelsen verden hadde sett. I løpet av sitt liv startet William Booth 1000 menigheter i Storbritannia og organisasjonen spredte seg over hele verden. I Norge startet Frelsesarmeen ca 100 menigheter i løpet av 30 år. I 2006 driver Frelsesarmeen et arbeid i Norge som er respektert også langt utenfor egne rekker. Den driver blant annet den vernede bedriften Fretex. Hver uke utgis bladet Krigsropet. Les mer…